Ytterligare 15 miljoner har nu utbetalats till de konkursförvaltare som har hand om Saab Automobiles konkurs från december 2011. Totalt har de två förvaltarna plockat ut 270 miljoner i arvode. Foto: SVT

270 miljoner kronor – konkursförvaltarnas arvode

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 15 miljoner har nu utbetalats till de konkursförvaltare som har hand om Saab Automobiles konkurs från december 2011. Totalt har de två förvaltarna plockat ut 270 miljoner i arvode.

Upp till 4.500 kronor i timmen debiterar konkursförvaltarna, de har tidigare kritiserats av fackföreningen Metall, fordonsforskare och underleverantörernas förening, FKG, för att vägra sätta punkt i en av de mest omfattande konkurserna i svensk industrihistoria.

Löpande räkning

Kritik har riktas mot storleken på ersättningen och att det inte finns något incitament för konkursförvaltarna att driva på och avsluta konkursen.

Att det beror på att det är så mycket pengar att hämta i systemet med löpande räkning är en anledning, det ansåg Mikael Wickelgren fordonsforskare när SVT Nyheter Väst tidigare tagit upp ämnet.

– Det är ett svar som inte är så långt borta, sa Mikael Wickelgren fordonsforskare till SVT Nyheter Väst, då.

Oklart om avslut

Ännu i dag är det oklart när konkursen kan avslutas. Enligt Sveriges Radio Väst kan det ta fler år till, bland annat på grund av att det pågår många rättsstrider runt om i landet som konkursboet är inblandat i.

Där har konkursförvaltarna stämt underleverantörer på många miljoner. Det här var åttonde gången som förvaltarna får ut förskottsarvode.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.