Det var i familjens hem som den treårige västsvenske pojken hittade en granat. Han började leka med den och den löste ut.

3-åring lekte med handgranat – dog

Uppdaterad
Publicerad

En treårig svensk pojke från Västsverige har dött hos Islamiska Staten i Syrien. Enligt uppgift till SVT hade pojkens mamma anslutit sig till IS och barnet lekte med en granat när den plötsligt detonerade.

2015 beslutade en västsvensk kvinna att flytta från Sverige med sina barn till Islamiska Staten i Syrien. Bilder på hennes Facebook, som SVT Nyheter Väst har tagit del av, visar hur hennes treårige son poserar med vapen. Fallet som Aftonbladet tidigare berättat om är det första kända fallet där ett svenskt barn dött hos Islamiska Staten i Syrien.

Det är inte ovanliga bilder inom Islamiska Staten. I stället för att ta kort på sina små barn med leksaker, låter man dem posera i soldatkläder med vapen, både riktiga och leksaksvapen.

Svenska IS-barnen

Precis som de flesta andra familjer i Islamiska staten hade den västsvenska familjen vapen i sitt syriska hem. Dessa vapen, till exempel kalasjnikovs och granater, är tänkta att användas för att försvara familjen och området man bor i.

Såg sin bror dö

Och det var i familjens hem som den treårige västsvenske pojken hittade en granat. Han började leka med den och den löste ut. Ett äldre syskon till den treårige pojken såg sin bror dö och skadades själv av granatsplitter när det hände.

Islamiska Staten klassas i dag som världens farligaste terrororganisation. I dag beräknar säkerhetspolisen att det finns ungefär 120 svenska kvinnor och män hos IS. Flera av de som har rest dit har tagit med sig sina barn och många har också fött barn där. En grov uppskattning visar att det finns minst 60 svenska barn hos IS. Troligen fler.

Livet i Islamiska Staten handlar i huvudsak om att göra väpnad jihad, att strida och dö för Allah, och barnen introduceras tidigt i den väpnade kampen.

– Man har vapenträning. Det är som vilket yrke som helst som barnen leker sig in i. Sedan blir det leken allvarligare ju äldre man blir och det finns också träningsläger, säger Bettan Byvald som är socialarbetare i Angered och tidigare kommittésekretare hos nationella samordnaren mot extremism.

Läs mer: ”De här barnen blir dubbelt svikna”

Tillbaka i Sverige

Ett otal videofilmer, publicerade på internet, visar hur barn tvingas utstå slag och sparkar för att härdas och hur de med skjutvapen eller kniv avrättar människor med en världsbild som skiljer sig från Islamiska statens.

Tusentals barn har dött i det blodiga inbördeskrig som nu har pågått i fem år. Det här är det första kända dödsfallet där ett svenskt barn vars förälder har anslutit till Islamiska Staten har dött. SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Utrikesdepartementet för att få dödsfallet bekräftat, dock utan framgång.

– Vi har inte denna information. Situationen i Syrien gör att dödsfall som sker i landet är svåra att bekräfta, konstaterar Jessica Garpvall, presskommunikatör på UD.

Efter att pojken dött flydde familjen från Islamiska Staten. De är nu tillbaka i Sverige igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet