Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, berättar vad som väntar när barnen som levt med IS i Syrien kommer till Sverige. Foto: SVT

15-tal ”IS-barn” väntas komma till Borås

Uppdaterad
Publicerad

Av de 80 barn till IS-anhängare med Sverigekoppling, som fortfarande är fast i Syrien, förväntas uppemot 15 barn komma till Borås. Kommunen förbereder sig nu på att göra orosanmälningar när barnen kommer hem.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst är det totalt 80 barn som förväntas återvända till Sverige. Uppemot 15 av dem tros komma till Boråsområdet, tillsammans med ett tiotal vuxna kvinnor.

– De (kvinnorna reds. amn.) har varit folkbokförda i Borås eller har släktingar i området. De flesta av barnen är födda under perioden de har varit borta, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås.

Sverige säger nej

Han berättar att han inte vet när de kommer, men att Borås kommun har förberett sig väl för deras ankomst. Samtidigt har Sverige i nuläget sagt nej till att barnen ska få konsulär hjälp för att komma hem.

– Vår uppgift är att se om någon har begått något brott, men också se till att barnen inte far illa. Så ett antal orosanmälningar kommer att göras, säger han.

Männen förmodligen döda

Enligt Tomas Stakeberg Jansson var det omkring 30 personer, folkbokförda i Boråsområdet, som reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. Han berättar att de manliga IS-anhängarna med Sverigekoppling förmodligen har dött i striderna i Syrien, eller sitter fängslade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.