Foto: TT

Göteborgspolitikerna om att ta hem ”IS-barnen”

Uppdaterad
Publicerad

”Ska Göteborgs stad hjälpa de barn till IS-anhängare med Sverigekoppling som är kvar i Syrien, varav många enligt uppgift ska vara hemmahörande i Göteborg?” Så löd frågan som vi på SVT Nyheter Väst ställde till stadens kommunalråd för de olika partierna.
Här nedan kan ni läsa svaren.

Emmyly Bönfors (C)

Emmyly Bönförs (C)

– Det är en fråga för regeringen att avgöra vilka insatser som ska göras, tycker jag, för att ta hem barnen vars föräldrar anslutit sig till IS. Barnen ska inte behöva ta ansvar för sina föräldrars handlingar, det är viktigt att understryka. Sedan är det det inte kommunens uppdrag att själva hämta hem de här barnen, utan det är upp till regeringen.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Axel Josefson (M)

– Barn är inte skyldiga till sina föräldrars brott. Så jag tycker inte att man ska kalla dem IS-barn. Om de är svenska medborgare kan det vara aktuellt att hjälpa dem till Sverige, men det är i sådana fall inte något en kommun kan göra, utan det blir en statlig uppgift.

Martin Wannholt (D)

Martin Wannholt (D)

– Vi vill att alla barn som har rätt till hjälp enligt svensk lag ska få det. Om det finns oklarheter i Sveriges skyldighet att hjälpa dessa barn så måste regeringen agera så att barnen snabbt får hjälp på plats. Göteborgs stad kan inte agera utanför landets gränser. Vi förutsätter att regeringen tar sitt ansvar för att hjälpa barnen nu. När de kommer hem är det Göteborgs stads ansvar att hjälpa barnen.

Helene Odenljung (L)

Helene Odenjung (L)

– Sverige bör fastställa identiteter, relationer till Sverige och eventuella medborgarskap. Detta bör ske i samverkan inom EU eller FN. På plats eller i närområdet, det är inget en kommun ska göra! Men det är bråttom. Barnen lider svårt i flyktinglägren. Barnen kan och ska inte straffas för de illdåd som deras föräldrar gjort. Barnen behöver nya vårdnadshavare!

David Lega (KD)

David Lega (KD)

– Nej, det ska inte Göteborgs stad göra utan det är ett nationellt beslut så det är lika över hela landet. Det är en fruktansvärd situation och barn ska inte behöva drabbas på grund av sina föräldrars synder. Men, det här måste hanteras på nationell nivå så det fungerar överallt.

Daniel Bernmar (V)

Daniel Bernmar (V)

– Det är inte så att Götenborgs stad ska hjälpa någon. Vårt uppdrag är att ta hand om våra medborgare som finns i Göteborg och finns de barnen här så ska vi naturligtvis se till att de återintegreras i det svenska samhället och får en bra uppväxt. Göteborgs stad får inte bedriva utrikespolitiska frågor, det är olagligt. Det här är en riksdags- och regeringsfråga, det är inte konstigare än så.

Jörgen Fogelklou (SD)

Jörgen Fogelklou (SD)

– Det här är ett dilemma. Generellt har jag ingenting emot att man tar hem oskyldiga barn, problemet är att då måste föräldrarna följa med. Det är det vi motsätter oss. Skråmos barn, som inte har några föräldrar, där kan jag tycka de är oskyldiga någonstans, dem ska man hjälpa. Vi har egentligen ingen policy för det här, och det är ganska svårt kan jag tycka faktiskt. Men det är UD som får gå in där. Vi från kommunen kan inte göra nånting, utan det är staten via UD. Kommunen kan inte åka ner dit och gå förbi svensk lag och den lag som finns därnere. Det är reglerat hur man ska göra. IS-terrorister som rest ner dit ska inte sätta sin fot i Sverige. Det är jätteviktigt. Barnen är hela tiden oskyldiga, det måste vi komma ihåg. Men det får bli i särskilt ömmande fall. Det är undantagsfallen. I Skråmos fall, där finns det en morfar. Kan han ta det ekonomiska ansvaret då ställs det i en annan dager.

Marina Johansson (S)

Marina Johansson (S)

– Det är många som fått lida på grund av IS och kriget i Syrien. Det är speciellt hemskt när det gäller barn. Många har det väldigt svårt. Detta är en fråga för regeringen och vi har fullt förtroende för att de kommer att hitta en lösning på denna svåra situation. 

Vi har sökt Karin Pleijel (MP) men inte lyckats nå henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.