Foto: SVT

Demonstrerar för att rädda Skråmos barn

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal personer demonstrerade vid 17-tiden på Kungsportsplatsen i Göteborg för att få hem den döde IS-terroristen Michael Skråmos sju barn till Sverige.– Jag känner att det här en fråga som jag bryr mig om, när det gäller att rädda oskyldiga barn som inte ska få lida för vad deras föräldrar eller släktingar har gjort, säger demonstranten Gilda Stillbäck.

SVT Nyheter berättade härom dagen om Patricio Galvez från Göteborg som rest till Syrien för att få hem sina sju barnbarn som är fast i ett fångläger i landet. Barnen är nu föräldralösa. Deras pappa, IS-terroristen MIchael Skråmo, och deras mamma är båda döda.

Patricio Galvez har återkommande haft kontakt med Utrikesdepartementet. Han anser att de gör lite för att hjälpa till.

På tisdagen demonstrerade många till stöd för morfaderns kamp att få hem sina barnbarn.

– Planerna för den här manifestation påbörjades först igår. Nu vill vi sätta press på svenska staten och kräva att de agerar omedelbart, säger Gilda Stillbäck, som själv är bekant till Patricio Galvez.

Akut läge för de sju barnen

Patricio Galvez, morfar till barnen, har nyligen varit i Syrien för att träffa och försöka hämta hem barnen, men han behöver svenska statens hjälp för att kunna genomföra en hemfärd tillsammans med barnen.

– Det finns ingen tid att förlora då hälsoläget för de sju barnen är akut. Det finns risk att något eller några barn dör, säger Gilda Stillbäck.

IS-terroisten Michael Skråmo är den mest profilerade IS-rekryteraren som har rest från Sverige. Han är norsk medborgare, men född och uppvuxen i Göteborg. I olika videoklipp som han spelade in i Syrien uppmanade han andra att ansluta sig till terrorgruppen IS och han uppmanade också människor att utföra terrorattentat i Sverige.

”De är bara offer”

Patricio Galvez har i en tidigare intervju tagit skarpt avstånd från IS grymheter och har sagt att det är overkligt att hans dotter ingått i terrorgruppen. Hans fokus ligger nu helt på barnen.

– Alla vet vad IS är för organisation. Min kamp har varit fokuserad på att rädda sju oskyldiga barns liv. Allt dåligt som har hänt, allt det onda, inget har med barnen att göra. De bara rena offer, sa Patricio Galvez för en vecka sedan i en intervju med SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.