Patricio Galvéz reste för att hämta sina barnbarn, och fann dem svårt undernärda. Det yngsta barnet är ett år gammalt. De andra barnen är 2, 3, 5, 5 (tvillingar) samt 7 och 8 år. Foto: Privat

Chile erbjuder Sverige stöd för att få hem Skråmos barn

Uppdaterad
Publicerad

Chiles ambassadör i Sverige, Hernán Bacuñan, berättar för SVT Nyheter att Chile erbjuder stöd för att snabbt få hem den döde IS-terroristen Michael Skråmos barn till Sverige.
– Barnen är väldigt svaga, de har lidit mycket och är traumatiserade av allt, säger barnens morfar Patricio Galvez som är glad över att Chile erbjudit sin hjälp.

Enligt den chilenska ambassadören har svenska myndigheter försäkrat honom att ”ärendet är prioriterat” och att myndigheterna delar uppfattningen att barnen befinner sig i en mycket svår situation. Han uppger att chilenska myndigheter känner en stor oro över barnens situation.

Vilken typ av stöd Chile erbjuder kan han inte svara på, men ambassadören har meddelat att de står till förfogande med den hjälp Sverige kan behöva.

Reste till Syrien

SVT har tidigare berättat att barnens morfar, Patricio Galvez, rest till Syrien för att hitta sina barnbarn. Han har både chilenskt och svenskt medborgarskap, och det är därför som Chile är inblandade.

Kurderna, som hittills omhändertagit barnen, har sagt att Patricio Galvez får ta hem dem men svenska myndigheter har ännu inte gett besked om de får komma till Sverige.

När SVT Nyheter når Patricio Galvez på torsdageftermiddagen är han glad över att Chile erbjudit sin hjälp.

– Fantastiskt! De har representation i Syrien så de kan vara till stor hjälp, säger Galvez som befinner sig i staden Erbil i norra Irak.

På fredagsmorgonen intervjuades sedan Galvez i SVT:s Morgonstudion. Han är glad över att många länder i Sydamerika har uppmärksammat den här frågan.

– Chile behandlar detta på ett väldigt akut sätt och i parlamentet har de satt frågan på första plats, säger han.

”Hoppas de fixar det”

Galvez hoppas att den chilenska ambassaden i Damaskus kan bistå Sverige i processen att få hem barnen. Enligt honom handlar det nu om att Sverige visar handlingskraft.

– Saken är att Sverige har sagt till Chile, ”detta är svenska barn, så detta fixar vi”. Sverige behöver ta kontakt med den kurdiska administrationen i norra Syrien och begära utlämning av föräldralösa barn. Om inte Sverige gör det kommer Chile att göra det. Jag hoppas att de fixar det, men det krävs agerande och det är brådskande, säger han.

Ska prata med UD under dagen

Under fredagen väntar Galvez samtal från en representant på svenska UD för att prata om vad som ska hända härnäst.

Under dagen ska även representanter för det kurdiska självstyret i Syrien skriva ett brev till UD med en förfrågan om att Sverige ska agera för att hjälpa barnen till svenska IS-personer.

– Tyvärr har färdigställandet av denna förfrågan dröjt, men vi hoppas få det gjort i dag, säger deras Sverige-representant Shiyar Ali till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer