Foto: Privat/TT

Wallström öppnar för att barn till IS-svenskar kan tas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) öppnar för att barn till IS-svenskar kan tas till Sverige. Det skriver hon på Facebook.

”Om möjligt ska de föras till Sverige”, skriver hon om barnen.

I sitt inlägg på Facebook skriver utrikesministern bland annat:

”Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige.

Varje fall måste hanteras individuellt. Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS.”

Det här är första gången som Wallström öppnar för att barn som befinner sig i Syrien och med koppling till Sverige kan tas hem till Sverige.

– Ja, men det är viktigt att understryka att utrikesministern menar att detta ska göras om det är möjligt. Så det handlar om förutsättningarna för det här från fall till fall, säger Margot Wallströms pressekreterare Elin Tibell till SVT Nyheter.

Svårt att identifiera svenskar

Vidare skriver Wallström i sitt inlägg att arbetet med att fastställa människors identitet inte är enkelt.

”Att identifiera svenskar, som kan vara födda på plats, är svårt. I det största lägret finns ca 76 000 personer. Vi står i kontakt med internationella röda korset som finns i lägren. Det är av största vikt att barnens situation hanteras rättssäkert och med barnens bästa i fokus. Internationella aktörer, svenska myndigheter och svenska kommuner, som kan vara mottagare av barn, måste samverka.”

Enligt statsminister Stefan Löfvens (S) pressekreterare Gösta Brunnander står hela regeringen bakom Wallströms inlägg:

– Hela regeringen står bakom det. Vi har hela tiden sagt att det här är en komplicerad fråga. I dagsläget kan inte svenska myndigheter agera i området.

Varför går man ut på Facebook med det här?

– Det får du fråga Wallström om, säger Gösta Brunnander.

Vilken hjälp kan komma till tals?

– Det är det vi tittar på nu. Wallström har ju inte heller sagt att alla barn ska till Sverige.

M: Komplex fråga

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell anser att frågan är komplex då barn ”inte bär ansvar för sina föräldrars handlingar.” Han menar att det är positivt om regeringen klargör hur svenska myndigheter kan agera.

– Det är oklart om det överhuvudtaget är möjligt för svenska myndigheter att verka i området, oss veterligen är det inte analyserat. Det är rimligt att regeringen skyndsamt analyserar situationen och klargör rättsläget, skriver han i ett skriftlig kommentar till SVT.

Liknande svar kommer från Kristdemokraterna.

-Sverige har självklart ett ansvar för barn som är svenska medborgare. Det är upp till regeringen att ta fram ett rimligt sätt att säkerställa vilka som är svenska medborgare och hur de skall tas om hand i Sverige, uppger partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlsson via ett sms till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.