Boende i flera områden i Göteborg får koka sitt dricksvatten hela helgen också. Foto: TT

30.000 göteborgare behöver fortfarande koka dricksvattnet

Publicerad

Boende i Bergsjön, Bergum, Gunnilse och Eriksbo får koka sitt dricksvatten över helgen också. Provtagningar som Göteborgs stad har gjort visar att vattnet inte innehåller några bakterier. Däremot finns det fortfarande en hög grumlighet och avvikande färg på vattnet på de ställen där kokrekommendation kvarstår.

Under helgen kommer 30.000 göteborgare fortsatt behöva koka dricksvattnet i sina hem. Tidigast på måndag kommer kokrekommendationen att hävas, men det kan dröja ännu längre.

Det var i tisdags kväll som många invånare i Göteborg upptäckte att det inte kom något vatten ur kranen. Anledningen var att en stor vattenledning förstördes i samband med ett bygge, vilket SVT tidigare berättat om.

Ledningen kopplades bort och vid midnatt natten till onsdag fungerade vattennätet igen. Men i de ovan nämnda områdena rekommenderas kokning fortfarande som en säkerhetsåtgärd, eftersom vattnet är grumligt och har en avvikande färg.

Ingen ska ha blivit sjuk av vattnet

När vatten kopplas in i ett ledningssystem som varit ur drift kan mangan och järn slitas loss från ledningsnätet, vilket i sin tur kan orsaka att vattnet blir grumligt och rostfärgat.

– Det finns inga hälsofaror med det. Men vi har ändå satt in en kokrekommendation som en försiktighetsåtgärd, säger Henrik Kant, förvaltningschef på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

Enligt honom finns det inte några indikationer på att någon ska ha blivit sjuk i samband med detta.

LÄS MER: Chefen för dricksvattnet: Så här ska du göra

I anslutning till de områden som drabbats finns det vattentankar där boende kan hämta rent dricksvatten. På flera av dessa ställen finns det även personal som kan svara på frågor och ge information.

Vet ni något mer kring varför det här kunde hända?

Nej, det utreds just nu för att vi ska få en klar bild av händelseförloppet. Men det finns ingen prognos ännu eftersom vi prioriterat den akuta situationen, säger Henrik Kant.

Sms gick aldrig ut

När staden gick ut med kokförbudet ville de skicka ut ett VMA-sms via SOS alarm. Men av någon anledning skickades det aldrig ut, något som kommunen ser mycket allvarligt på, enligt Henrik Kant. Han menar att kommunen gjorde allt som krävdes men att det brast från den nationella sidan.

Istället skickade Göteborgs stad själva ut ett sms morgonen efter vid klockan tio på förmiddagen, vilket de själva anser var för sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.