Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi förstod tappade man nästan andan”, säger Saga-Sofia von Weissenberg som köpt en tomt med stora mängder parkslide på. Se hur det ser ut i klippet ovan. Foto: SVT

Köpte tomt med parkslide på Tjörn – förlorade mot säljarna i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Saga-Sofias husdröm blev till en mardröm när hon efter att köpet var genomfört insåg att den invasiva växten parkslide växte på stora delar av den grönskande tomten.

– Jag känner mig framför allt väldigt maktlös, jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Saga-Sofia von Weissenberg kände inte till växten parkslide när hon våren 2019 genomförde köpet av ett fritidshus på Tjörn. Först när affären var genomförd förstod hon vad det rörde sig om.

Då stämde hon säljaren och menade att denne borde berättat om växten inför köpet.

Mardrömsväxten parkslide

– När vi förstod vilka allvarliga konsekvenser det innebar tappade man nästan andan.

Domen: Säljaren gjorde inte fel

Saga-Sofia menar att det var svårt att upptäcka beståndet eftersom växten vissnar under vintern och dessutom var nedklippt när de köpte huset. Enligt domen från Uddevalla tingsrätt, som kom i maj i år, fanns det dock vinterståndare på delar av tomten samt skott som börjat komma upp som man kunde ha sett.

Domen slår fast att det ingår i köparens undersökningsplikt att upptäcka växten och att säljaren inte brustit i sin upplysningsplikt. Saga-Sofia har nu överklagat domen.

– Jag anser att det är upp till köparen att ta reda på det innan de köper fastigheten, sa säljaren till SVT när domen kom.

Därför kallas parkslide för mardrömsväxt

Växten är väldigt svår att göra sig av med och det saknas rekommenderade metoder från Naturvårdsverket. Risken är istället att man råkar sprida beståndet ytterligare när man försöker bekämpa den.

När plantan angrips, till exempel genom att den klipps ned eller täcks med markduk, kan den skapa nya skott som söker sig upp till sju meter från originalplantan. Delarna som klipps bort kan även bilda nya bestånd och måste därför läggas i plastpåsar och köras till farligt avfall på en återvinningscentral.

Naturvårdsverket: Låt plantan vara

Just eftersom det saknas säkra metoder för att ta bort plantan rekommenderar Naturvårdsverket att man låter den vara om den inte sprider ut sig eller utgör ett problem.

– Jag ser exempel då husägare är väldigt nervösa om de har parkslide. Var inte det, säger biologen Tina Kyrkander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet