Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef i Mariestads kommun. Foto: SVT

30-40 procent sjukskrevs i Mariestad efter vaccinering

Publicerad

En tredjedel av omvårdnadspersonalen i Mariestad blev sjuka efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Även i många andra kommuner har vården fått problem med bemanningen efter att personalen vaccinerats.

– Vi var inte beredda på att så många skulle drabbas samtidigt, säger Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef Mariestads kommun till SVT Nyheter Väst.

Hittills har 840 i omvårdnadspersonalen i Mariestad fått den första vaccindosen. Av dessa sjukskrev sig mellan 30 och 40 procent för sina symptom efteråt.

– Vi var tvungna att ringa in vikarier och ta in personal som var ledig, säger Malin Wihlborg.

Enligt Malin Wihlborg har personalen som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin fått fler biverkningar än brukare och boende som fått annat vaccin.

Det har inte varit allvarliga biverkningar utan handlat om värk i kroppen, ont i huvudet och lite frossa och feberkänsla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.