Linda Hansson är samordnare och utvecklingsledare för teamen som ligger under Dialoga på Göteborgs stad. Foto: Shamiram Demir/SVT

330 unga i Göteborg har fått hjälp mot hedersförtryck – på ett år

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har 330 barn och unga fått hjälp av Göteborgs stads resursteam mot hedersrelaterat våld och förtryck. Utvecklingsledaren Linda Hansson berättar att många av ungdomarna de kommer i kontakt med utsätts för fysiskt våld.

– Jag slutar aldrig förvånas över hur allvarliga ärenden detta är, säger hon.

Hör Linda Hansson om hur Göteborg stad arbetar för att hjälpa unga mot hedersförtryck

I Göteborgs stad finns sex olika Resursteam Heder som har i uppdrag att ge stöd till barn och vuxna som till exempel riskerar att giftas bort, könsstympas, utsättas för våld eller på annat sätt begränsas i sin vardag på grund av hedersnormer.

Av de 330 som sökt hjälp sedan december förra året har cirka 40 procent utsatts för fysiskt våld, enligt Linda Hansson, som är samordnare och utvecklingsledare för teamen som ligger under Dialoga på Göteborgs stad.

Bollplank för socialtjänsten

Resursteam Heder fungerar också som bollplank för socialtjänsten och andra myndigheter som kommer i kontakt med barn och unga som är utsatta för hedersförtryck.

– Vi kan komma till socialkontoret, sitta med den utsatta och socialsekreteraren och ha ett samtal där resursteamen kan ställa frågorna för att bedöma hur allvarlig situationen är.

HBTQ-personer och andra utsatta får också hjälp

Särskilt utsatta personer kan vara de som som har en intellektuell funktionsvariation, eller personer i sammanhang där man inte kan välja vem man ska vara kär i. Därför är det möjligt att vara anonym i kontakten med Resursteamen.

– För utsatta grupper som hbtq-personer har det visat sig vara väldigt gynnsamt. För då kan man känna sig trygg när man tar kontakt, att vi möter upp personerna där det känns tryggt för dem, säger Linda Hansson.

Barn i förskolan behöver veta mer om rättigheter

I Göteborg har det funnits sex olika resursteam. Efter årsskiftet omorganiseras de till fyra, som en del i att hela staden omorganiseras. Till nästa år satsar resursteamen särskilt på att öka kunskapen hos personal på gymnasieskolor, så att de ska kunna upptäcka ungdomar som utsätts för hedersförtryck i sin vardag. Men det krävs också riktade insatser mot yngre barn, menar Linda Hansson.

– Ingången till det här är att barn får reda på sina rättigheter i tidig ålder, så tidigt som på förskolan.

Är du drabbad av hedersförtryck? – Hit kan du vända dig:

Polisen: 11414

Resursteam Heder: Göteborg: 031-365 87 00.

Det finns nu också ett instagramkonto för Resursteam Heder: resursteamheder_gbg

Nationella stödtelefonen: 010-223 57 60

GAPF – ideell förening som arbetar mot hedersvåld, 08-711 60 32, 070-000 93 28

Terrafem – ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans: 020-52 10 10

Barnombudsmannen: 020-23 10 10

TRIS – tjejers rätt i samhället är en organisation som arbetar förebyggande mot hedersrelaterat förtryck och våld: 0774-40 66 00

BRIS – organisation som stöttar barn som far illa och kämpar för ett bättre samhälle för barn. För barn: 116 111. För vuxna: 0771-50 50 50

Källa: hedersfortryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.