Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de konstgjorda och 3D-printade reven som sänks ned i havet i hopp om att ögonkorallen ska återetablera sig i Bohuslän. Foto: Richard Veldre/SVT

3D-printade rev ska få ögonkorallen tillbaka i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

Ögonkorallerna har blivit färre – två rev i Bohuslän utgör hela Sveriges bestånd. Under sju år satsas 32 miljoner på att få dem tillbaka.

Lösningen: Specialbyggda betongrev.

I Koster- och Väderöfjordens Natura 2000-områden utanför Strömstad och Grebbestad har sex platser med korallrev varit kända. På fyra av dem finns i dag bara korallskelett kvar. De andra två har minskat kraftigt. Vid Väderöarna fanns en gång 20 000 kvadratmeter av korall – idag finns 325.

I området Säcken återstår bara ett par enstaka kolonier av de 400 som var kända på 90-talet.

Det här är Sveriges sista korallrev.

Bakomliggande orsaker till att de minskat är klimatförändringar och bottentrålning, som numera är förbjuden i området.

160 rev sätts ut

Mellan 2019 och 2025 satsas 32 miljoner för att återetablera ögonkorall på de sex platserna. Genom specialbyggda rev, 132 gjutna stjärnformationer med infästa slaggklumpar och 28 3D-printade, hoppas forskarna på att skapa den ultimata miljön för korallarver att få fäste i.

Förhoppningen är att larver från det välmående Tisler-revet i norska Ytre Hvalers nationalpark ska färdas med strömmarna söderut.

Följ med ut på havet och se de specialbyggda reven som ska locka till sig korallarverna.

Life Lophelia

Projektet LIFE Lophelia pågår mellan 2019-2025 i regi av Länsstyrelsen i Västra Götaland och Göteborgs universitet.

För finansieringen på 32 miljoner kronor står EU Life, Havs- och Vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland, & Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.