• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Två marinbiologer letar lädersjöpungar i skalhamn i lysekil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lädersjöpungen trivs på bryggor, tampar och under båtar. I Skalhamn utanför Lysekil har man hittat hundratals av dem. Foto: SVT

Så ska dykteam bekämpa invasiv lädersjöpung på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva lädersjöpungen har hittats i en hamn utanför Lysekil.

Nu ska ett dykteam söka igenom hamnarna för att sätta stopp för arten – som kan vara ett hot mot mussel- och ostronodling.

Och ska man ha en chans att kunna utrota en invasiv art i havet är det nu möjligheten finns, när den precis dykt upp.

Lädersjöpungen håller normalt till i nordvästra Stilla havet men har de senaste åren spridit sig. Den har hittats både i Norge och Danmark, där den ställer till med problem för mussel- och ostronodlingen. Den äter nämligen den mat som blötdjuren vill åt, och sprider sig dessutom snabbt.

Nu har lädersjöpungen hittats i stora mängder i en hamn strax utanför Lysekil. Länsstyrelsen i Västra Götaland ska försöka ta bort lädersjöpungarna och har därför anlitat ett dykteam som ska söka igenom hamnarna i närheten och för hand rensa ut lädersjöpungen.

Har kommit som fripassagerare på fartyg

– Det här är de första fynden som rapporterats på Västkusten och kan vara den enda platsen de har etablerat sig på. Ska man ha en chans att försöka utrota en invasiv art i havet är det precis när den dykt upp, sedan är det oftast för sent, säger Anna Dimming på länsstyrelsen.

Hon berättar att lädersjöpungen troligtvis kommit som påväxt på fartyg som kommit långväga från och att man därför behöver inventera ett större område.

– Detta känns som en rimlig, akut insats, säger Anna Dimming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.