Peter Andersson väntade i drygt 2 år innan han valde att istället söka vård i Skåne. Foto: SVT/Privat/TT

Fyra års väntan på operation i Väst – tog några månader i Skåne

Publicerad

Peter Andersson skulle fått vänta nästan fyra år för att få operera sin fot vid Mölndals sjukhus. När han vände sig till Region Skåne fick han veta att de kunde klara av hela processen på bara några månader.

– Eftersom jag är skånepåg från början så kände jag bara ”Skåne är bättre!”.

Peter Andersson är 39 år och bor i Göteborg. Våren 2015 sökte han vård för sin fot vid Mölndals sjukhus. 

– Jag har lite inskränkt rörlighet i den. Det känns snett och vilt här och var. I ett vardagligt liv är det inget större problem men jag kan inte utöva sport och styrketräning på det sätt jag vill. Jag sökte också för att säkra upp framtiden för att det inte ska påverka knä, rygg och höft framöver, säger han.

Drygt två år till möte med specialist

Peter Andersson berättar att det dröjde ungefär 7-8 månader innan han fick ett första läkarbesök och ytterligare 7-8 månader innan röntgen. Efter ytterligare tid blev han till slut kallad till en ortoped. 

– Det var 16 maj i år. Det har alltså gått drygt två år. Vi hade en diskussion då och ortopeden berättade att operation är aktuellt men att de har ett och ett halv års väntetid. Jag tänkte vad fan hände med de tre månadernas garanti för åtminstone en vettig återkoppling?

Tog fyra år i Mölndal – några månader i Skåne

Totalt skulle det alltså gå nästa fyra år från att Peter sökte till att han skulle få sin operation. Därför bestämde han sig för att ge upp på Mölndals sjukhus. Peter är från Simrishamn, där han fortfarande är skriven, och fick istället hjälp av vården att få sin remiss skickad till Region Skåne. Han berättar att han väl där möttes av en helt annan upplevelse. 

– Inom två månader har jag varit på två läkarbesök och en CT-röntgen och nu väntar jag på operation. Vi får väl se om även den blir av inom tre månaders-spannet. De trodde det i vilket fall, säger Peter Andersson.

LÄS MER: Daisy har väntat på hjälp i nästan ett år

Han påpekar också att när han berättade sin historia för receptionisten i Skåne ska hon bara ha skrattat. 

– Det är absurt förstås.

Hur känner du inför att det är så stor skillnad?

– Eftersom jag är skånepåg från början så kände jag bara ”Skåne är bättre!”  

– Nej, men eftersom det inte är en nödvändig operation i nuläget är jag inte arg eller ledsen, bara förvånad. Jag känner inte heller att någon skuld ska falla över vårdpersonalen. Jag känner ett par sjuksköterskor och vet hur personalläget ser ut. Det är väl bara tråkigt att det ser ut såhär inom vården.

Flera har hört av sig

Efter att SVT Nyheter Väst berättat om Daisy Hilergren som väntat i ett år på att få träffa en läkare har många tittare hört av sig med sina egna upplevelser av väntetider på Sahlgrenska.

Ansvariga för Sahlgrenskas operationskoordinering säger till SVT att frågan om väntetider är oerhört komplex. De ber att få återkomma i ett senare skede för att kunna komplettera med ordentliga faktauppgifter om hur det ser ut för de som väntar på operation.

Sahlgrenska sjukhusets biträdande sjukhusdirektör Göran Matejka kommenterade dock frågan om väntetider i samband med Daisy Hillergrens berättelse. Då förklarade han att delar av problematiken uppkommer med anledning av att behovsprincipen styr där akut sjuka kommer först.

– Men oavsett så måste detta lösas, och vi jobbar intensivt med detta just nu tillsammans med regionen och privata vårdgivare, sade han då till SVT Nyheter Väst.

Har du själv drabbats?

Hör gärna av dig till oss via mejl: vast@svt.se eller via telefon: 031-83 72 60.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.