Vklass är en lärplattform som används för att bland annat dela information från skolan till vårdnadshavare. Foto: TT/SVT

47 000 elevers personuppgifter läckta i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Personuppgifter från 47 000 elever har läckt från Göteborgs stads lärplattform Vklass. Uppgifterna har lagts ut till försäljning på internet, och det var när detta uppdagades som Göteborgs grundskoleförvaltning fick kännedom om läckan.

– Det kom till oss via systemägaren som blev varse att det var ute till försäljning, säger säkerhetschefen Kristian Johansson.

Under fredagen laddade en person ned 47 000 personuppgifter gällande elever i Göteborg från lärplattformen. Vklass är en upphandlad tjänst och används i huvudsak för kommunikation mellan skolor och föräldrar. Uppgifterna gäller namn, skola, schema och årskurs.

– Det är i nuläget oklart för oss hur detta kunnat hända. Vi har kontakt med leverantören av lärplattformen Vklass och samarbetar för att göra allt som behöver göras, säger Kristian Johansson, säkerhetschef i Göteborgs Grundskoleförvaltning.

Grundskoleförvaltningen säger att man ser ytterst allvarligt på det inträffade och konstaterar att ”säkerheten i lärplattformen inte kan garantera att personuppgifter är möjliga att komma åt och ladda ner.”

– Vi kommer att göra allt som är möjligt för att säkerställa att vi minimerar skadan och att någonting likandande inte kan ske igen, säger Kristian Johansson, säkerhetschef i Göteborgs Grundskoleförvaltning.

Uppgifter ute till försäljning

Uppgifterna har legat ute till försäljning på en hemsida bekräftar kommunen. Händelsen är polisanmäld och anmäld till integritetsskyddsmyndigheten. Göteborgs stad har stängt tillgången tjänsten och informerat vårdnadshavarna.

– Jag vill gärna belysa att det är allvarligt, samtidigt som det inte är integritetskränkande uppgifter. Det är inga sekretessbelagda uppgifter som finns i Vklass, säger Kristian Johansson.

”Gör regelbundna granskningar”

I slutet av september inträffade en liknande incident med plattformen Vklass. Då läckte elevuppgifter ut från ett 30-tal kommuner efter en hackerattack mot tjänsten.

– Vi gör regelbundna granskningar, senast i somras, för att förhindra att sådant här sker. I övrigt kan jag inte uttala mig om säkerheten, sade företagets vd Andreas Selling till TT i september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.