Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte databasen, men jag har annonsen” – starta klippet för att se cybersäkerhetsexperten berätta om annonsen som påstås sälja de elevuppgifter som läckt från Vklass i Göteborg. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

IT-experten: Därför är Vklass-läckan i Göteborg allvarlig

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals elevers personuppgifter har läckt från Göteborgs stads lärplattform Vklass. Uppgifterna lades ut till försäljning i en annons på internet. Ett allvarligt problem, menar cybersäkerhetsexperten Andrei Sabelfeld som tagit del av annonsen.

– Där finns namn, lösenord och mejladresser, säger han.

Starta klippet för att se Andrei Sabelfeld, professor vid Chalmers tekniska högskola, berätta mer om de läckta uppgifterna.

Enligt Andrej Sabelfeld påstårs sig avsändaren till annonsen sälja uppgifter från 46 000 elever och 500 lärare vid totalt 230 skolor. Chalmersprofessorn har tittat närmare på saken, och visar SVT Nyheter den sajt där uppgifterna lagts ut.

Det var sent på fredagseftermiddagen som Göteborgs grundskoleförvaltning kom med beskedet att alla Göteborgs grundskoleelevers personuppgifter har läckt från kommunens lärplattform Vklass.

Enligt grundskolförvaltningen berör läckan 47 000 elever och man bekräftar att det har legat ute till försäljning på en hemsida. Uppgifterna gäller elevernas namn, skola, schema och årskurs.

– Jag vill gärna belysa att det är allvarligt, samtidigt som det inte är integritetskränkande uppgifter, sade Kristian Johansson, säkerhetschef i Göteborgs Grundskoleförvaltning till SVT under lördagen.

Handlar inte om några läckta lösenord

I annonsen framkommer även att lösenord är salu – något som både kommunen och företaget bakom Vklass tillbakavisar.

– Det är ett lösenord som inte används, det är inte ett lösenord som våra elever loggar in på, säger Kristian Johansson.

Företaget Vklass tillbakavisar uppgifter om att användares lösenord ska ha läckt ut och säger att all information i läckan är sådant som går att begära ut.

– Det är bara bullshit. Det används inga lösenord i plattformen, säger företagets vd Andreas Selling.

Enligt Andreas Selling handlar det bara om uppgifter som går att begära ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.