Vklass används bland annat för att vårdnadshavare till elever i grundskolan ska kunna få information från skolan. Foto: SVT

Så svarar Vklass vd om de läckta uppgifterna i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 47 000 uppgifter har läckt från lärplattformen Vklass i Göteborg. Uppgifterna lades ut till försäljning på en sajt där man erbjuds köpa dem för 11 000 kronor. Det påstås bland annat handla om lösenord till olika konton.

– Det är bara bullshit. Det används inga lösenord i plattformen, säger Andreas Selling, vd för företaget Vklass.

Vid två tillfällen i år har skolplattformen Vklass utsatts för intrång där det läckt uppgifter om användare. Vid en av dem läckte uppgifter om 47 000 elever i Göteborg, som senare lagts ut för försäljning via en annons på nätet. Enligt Göteborgs stad och företaget Vklass rör det sig om uppgifter som redan är offentliga.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att uppgifter om elever på flera skolor ska ha läckt i och med ett intrång från en användare av skolplattformen Vklass.

I och med läckan ska Vklass ha uppmanat sina kunder att anmäla till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, då man inte vet hur många kunder som har berörts. Flera kommuner ska ha anmält intrånget.

– Personen har använt sig av en robot, säger Vklass vd Andreas Selling.

47 000 elever i Göteborg berörda

Den 7 oktober gick Göteborgs stad ut med att uppgifter om 47 000 elever läckt ut från plattformen, den här gången via ett annat intrång. Under helgen har Vklass samlats för att bestämma hur man ska arbeta framåt.

Vklass vill inte kommentera hur intrånget kan ha skett och hänvisar istället till Göteborgs stad.

Inga lösenord ska ha läckt

Föräldrar kan ju bli oroliga för att deras barns uppgifter läcks ut, vad tänker du om det?

– Jag tycker det är hemskt. Jag har mått sjukt dåligt sen den första incidenten. Det här är inget vi vill ska hända, säger Andreas Selling.

Både företaget Vklass som Göteborgs grundskoleförvaltning står fast vid att de uppgifter som läckt ut endast är sådana som går att begära ut som offentliga handlingar.

– Sedan betyder inte det att vi ska hjälpa till att sprida sådan information.

Problemen ska vara åtgärdade

Enligt Andreas Selling ska problemen vara åtgärdade. Samtidigt har man Vklass på kort tid nu haft två olika intrång, och på frågan hur man ska se på säkerhetsrisker med Vklass framöver svarar vd:n:

– Om det har funnits några risker så är de igentäppta sedan tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte databasen, men jag har annonsen” – starta klippet för att se cybersäkerhetsexperten berätta om annonsen som påstås sälja de elevuppgifter som läckt från Vklass i Göteborg. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.