Lise-Lott Norrman är kritisk och menar att patientsäkerheten hotas. Foto: SVT

Överläkaren Lise-Lotts papperslapp avslöjar vårdkrisen: ”Direkt patientfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Överbeläggningarna på Södra Älvsborgs sjukhus oroar överläkaren Lise-Lott Norrman. I höstas började hon föra egna anteckningar på medicinkliniken. Värst var det 19 oktober. Då hade kliniken 159 patienter – men bara 111 vårdplatser, enligt överläkaren.

– Det är omöjligt att sköta det på ett bra sätt. Det kan aldrig bli patientsäkert.

Hör Lise-Lott Norrman om hur bristen på vårdplatser hotar patientsäkerheten i klippet ovan. 

Det har varit en speciell tid i sjukvården under pandemin. Sjukvården har ställt om för att ta hand om covid-patienter. Det har inneburit att beläggningsgraden på vissa håll varit lägre än tidigare. Men efter semestrarna i år så märkte Lise-Lott Norrman att något hänt. Det blev allt trängre med patienter på sjukhuset.  

– Jag vet inte varför. Men jag tror att det kan vara en rädsla att man inte sökte vård 2020. Många gick inte ut och rörde sig som tidigare, säger hon.

Den 19 oktober hade medicinkliniken på SÄS 159 patienter – men bara 111 vårdplatser, enligt Lise-Lott Norrmans anteckningar. Sjukhuset uppger att kliniken hade 157 patienter den dagen.

”Får inte den vård de har rätt till” 

De dagar överläkaren Lise-Lott Norrman jobbat har hon fört statistik från morgonmötena över hur det sett ut med vårdplatser på medicinkliniken. Hon vittnar om överbeläggningar varje dag hon varit i tjänst. Patienter har bland annat placerats i korridorer. Därutöver placeras patienter på andra vårdenheter som saknar den specifika kompetensen. Enligt Socialstyrelsen är sannolikheten för en vårdskada 60 procent högre för så kallade utlokaliserade patienter. 

– De får inte den vård de har rätt till. De vårdas av personer som inte kan medicinpatienter. 

“Måste prioritera” 

Boubou Hallberg är sjukhusdirektör på SÄS. Han menar att sjukhuset, under den situation som nu varit, kunnat dra nytta och lärdomar från pandemin. 

– Det var något man lärde sig under pandemin, att samordna hela sjukhusets resurser så att man inte blir alltför specialiserad. 

Klarar man patientsäkerheten när det varit så mycket överbeläggningar och utlokaliseringar? 

– Det tycker jag att vi gör. När man får en topp så måste man prioritera om sina resurser.

Överbeläggning och utlokalisering av patienter

Överbeläggning är när en inskriven patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på en disponibel vårdplats. En disponibel vårdplats i sluten vård ska vara utformad, utrustad och bemannad för att säkerställa patientsäkerhet och arbetsmiljö. 

En utlokaliserad patient är en patient som är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.  

Sannolikheten för vårdskada är enligt Socialstyrelsen 60 procent högre för en patient som vårdas på en utlokaliserad plats.

källor: SKR, Sveriges kommuner och regioner och Socialstyrelsen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.