Personal vittnar om hur överbeläggningarna skapar stress. Foto: SVT

Personal larmar: Svårt hitta tillräckligt ”friska” patienter att lägga i korridorerna

Publicerad

Patienter som tvingas ligga i korridorer. Multisjuka äldre som flyttas runt. Uppgifter som inte hinns med och en etisk stress. Det vittnar sjukhusets personal från den överfulla medicinkliniken på Södra Älvsborgs Sjukhus om.

SVT har gått igenom samtliga avvikelserapporter från medicinkliniken under oktober.

Se vittnesmålen och hör vad sjukhusdirektören tänker om avvikelserna i klippet ovan. 

Den beskrivs som en natt med många svåra beslut. Natten till den 19 oktober lades patienter i korridorer på flera avdelningar, enligt en avvikelserapport. De sista timmarna beskrivs som att det var svårt att hitta tillräckligt ”friska” patienter att lägga i korridorerna.

Beskrivs som katastrofala

Det diskuterades huruvida en patient med syrgas kunde läggas i korridor eller inte. På morgonen beskrivs siffrorna över antalet överbeläggningar som katastrofala. Ledordet för natten var att i situationen göra det minst dåliga.

– Vi ska inte ha patienter i korridorer. Det är en kraftig avvikelse från det sätt vi ska arbeta på, säger Boubou Hallberg sjukhusdirektör på SÄS. 

Under oktober var det överbelagt på Södra Älvsborgs Sjukhus var tredje dag på de somatiska avdelningarna, det vill säga kroppsliga vården. Och en klinik där det var extra ansträngt var på medicin. 

SVT Nyheter Väst har gått igenom samtliga avvikelserapporter som skrivits från Medicinkliniken under oktober. Flera rapporter berättar om problemen med överbeläggningarna.

Flyttades mellan avdelningar

På grund av vårdbristen tvingas sjukvårdspersonal också flytta patienter. Under loppet av tolv timmar ska en patient varit på fyra olika avdelningar, utan att någon gång legat på rätt klinik för sin diagnos. 

Flera är de som vittnar om stressen på sjukhusen. En av dem som skrivit berättar om natten till 25 oktober. Då beskrivs arbetsbelastningen på avdelningen som mycket hög med många mycket svårt sjuka med stort omvårdnadsbehov. Trots att morgonarbetet började tidigt hanns inte alla kontroller och provtagningar på morgonen med. Den som skrivit rapporten berättar om hur reaktionen kommer i efterhand. 

”När jag kom hem reflekterade jag över natten. Var helt slut både fysiskt och psykiskt.”  

Överbeläggning och utlokalisering av patienter

Överbeläggning är när en inskriven patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på en disponibel vårdplats. En disponibel vårdplats i sluten vård ska vara utformad, utrustad och bemannad för att säkerställa patientsäkerhet och arbetsmiljö.

En utlokaliserad patient är en patient som är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten. 

Sannolikheten för vårdskada är enligt Socialstyrelsen 60 procent högre för en patient som vårdas på en utlokaliserad plats.

källor: SKR, Sveriges kommuner och regioner och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.