Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föräldern och juristen Robert Moldén och föräldern Jessica Börjesson är kritiska till beslutet. Foto: Shohreh ZareVisa alla (2)
Visa alla (2)

50-tal föräldrar rasar mot skolnedläggning – planerar demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen protesterar föräldrar och barn i Partille mot kommunens nedläggning av högstadieverksamheten på Björndammens och Furulunds skola.
– Beslutet är taget av två tjänstemän och det tror jag inte är förenligt med kommunallagen, säger föräldern och juristen Robert Moldén.

Ett 50-tal föräldrar i Partille har överklagat kommunens beslut att högstadieverksamheten läggs ner på de två skolorna Björndammen och Furulund, som fortsätter som förskola till årskurs 6-skola. Istället kommer eleverna att erbjudas plats i nya skollokaler i centrum. Föräldrarna anser att beslutet strider mot både kommunallagen och saklighetskravet som tjänstemän i Sverige ska följa.

Nu väntas svar från Förvaltningsrätten som beslutar huruvida föräldrarna har rätt i påståendet eller inte.

– Beslutet är taget av två tjänstemän och det tror jag inte är förenligt med kommunallagen, säger föräldern Robert Moldén som också är jurist och i 20 år har jobbat med just kommunaljuridik. Han har även varit domare i kammarrätten med inriktning på kommunala beslut.

Ordförande i utbildningsnämnden: ”En organisationsfråga”

Bör inte detta vara ett politiskt beslut?

– Nej, vi ansåg mer att det var en organisationsfråga, säger Angela Fasth Torstensson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Partille kommun.

Hör mer om politikerns och förälderns olika bild av situationen i klippet ovan.

Föräldrar och deras barn demonstrerar

Under onsdagen kommer föräldrar och elever att protestera mot beslutet genom att promenera från Furulundsskolan ner till kommunhuset i Partille centrum. Initiativet är främst taget av Jessica Börjesson vars dotter Emelie är en av sjätteklassarna som förflyttas till den nya skolan.

– Jag hoppas att de lyssnar på oss och tar oss på allvar och bestämmer att skjuta upp beslutet att flytta skolan i ett års tid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer