Foto: SVT

50-tal nazister demonstrerade utan tillstånd i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal nazister genomförde en demonstration i centrala Göteborg på söndagen.

– De har inget tillstånd för det här, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

Polisen började få in samtal runt 12.30 söndagen: Ett 50-tal nazister uppges ha gått från Liseberg, via avenyn till Gustav Adolfs torg.

– Vi är på plats och bevakar men gör ingenting mer än att försöka få kontakt, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

NMR-demonstration i Göteborg

Vid 13.15-tiden samlades nazisterna på Gustav Adolfs torg. Över Göteborg hovrade en polishelikopter.

– Just nu står de bara där, vi har inte fått in några ordningsstörningar ännu.

Vid 13.30 fortsatte demonstrationståget i riktning mot Ullevi.

LÄS MER: Nazister tillåts demonstrera i Göteborg

Längst fram bar nazisterna på en banderoll med texten ”Demonstation Göteborg 30 sep” och uppgavs skandera ”Erik Nord – folkförrädare”.

Erik Nord är polisområdeschef i Storgöteborg och den som gett beskedet att nazistiska organisationen NMR får demonstrera vid Bokmässan 30 september – men med en rad restriktioner.

Foto: SVT

– Uppmaningen till de som demonstrerar är att om du inte vill bryta mot lagen så uppträd inte i uniform, marschera inte taktfast och ropa inte gemensamma hälsningsfraser. Vi kommer gripa de på plats som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp. En demonstration är ingen frizon, sa Erik Nord till SVT Nyheter Väst då.

LÄS MER: Upprörda känslor i judiska församlingen i Göteborg

Nazisttåget fortsatte till Svenska mässan där det stannade vid entrén. Sedan tidigare är det känt att Svenska mässan tillsammans med Bokmässan lämnat in en överklagan till Förvaltningsrätten angående demonstrationstillståndet den 30 september.

Foto: SVT

När nazisterna sedan fortsatte hade ett gäng motdemonstranter börjat tåga efter. De skanderade: ”Inga rasister på våra gator”.

Strax efter klockan 14 utanför Världskulturmuseet var den tillståndslösa demonstrationen över. Polisen höll undan motdemonstranterna medan nazisterna rullade ihop sina flaggor och lämnade platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet