Anne Karin Höglund är avdelningsordförande Vårdförbundet i Västra Götaland. Foto: Vårdförbundet/TT

Vårdförbundet: Den extra ersättningen ska gälla all vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade en enig regionstyrelse om att en extra ersättning om 500 kronor per arbetat pass ska utgå till personal som jobbar i skyddsutrustning med covid-19-sjuka patienter. Men Vårdförbundet tycker att ersättningen är för låg.
– Det är ju väldigt lite pengar det handlar om, det är ju mindre än vad man betalar en hyrsjuksköterska, säger Anne Karin Höglund, avdelningsordförande Vårdförbundet i Västra Götaland.

De 500 kronorna extra per arbetat pass omfattar cirka 1 000 arbetspass och beräknas kosta regionen uppemot 74 miljoner kronor. Vårdförbundets avdelningsordförande i Västra Götaland Anne Karin Höglund menar däremot att man har gjort en alldeles för snäv uppdelning om vilken personal som får den här ersättningen.

– Alla gör ett jättejobb i det här, det är en fruktansvärd tid för personalen, och även där man inte har covidvård så får man slita väldigt mycket extra eftersom mycket personal har flyttats, många medlemmar har hört av sig till oss och ställt sig undrande om hur vi kunnat förhandla så här, men det här är ett politiskt beslut och vi har inte varit med och beslutat om detta, säger hon.

”Det här är för lite”

Hon berättar trots detta att den extra ersättningen är välkommen för att det visar att man sätter värde på den extrema insatsen man nu gör inom vården, men att hon samtidigt blev besviken då ersättningen är lägre än den man betalar till en hyrsjuksköterska.

– Jag tycker att det här är för lite, för även om om du jobbar heltid under en hel månad så är det ändå mycket mindre i månadslön än om du jobbar som hyrsjuksköterska, det vore bättre att lägga pengarna på en bra personalstab, om man betalar bra till sina egna sjuksköterskor så sparar man ju pengar, säger Anne Karin Höglund.

Stort underskott i regionen

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande har tidigare berättat för SVT Nyheter Väst att han tycker att 500 kronor är ett rimligt belopp eftersom regionen blöder ekonomiskt.

– Vi har inte råd att dra på oss för stora utgifter just nu, säger Johnny Magnusson.

Läs vad regionens ordförande säger om beslutet här.

I klippet nedan ser du ett tidigare reportage om ett unikt rehabteam som jobbar med coronapatienter i Göteborg och Mölndal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet följer vi vårdpersonalens arbete, och får höra en av patienterna berätta sin historia. Katharina Stibrant Sunnerhagen (t h) är överläkare och professor i rehabiliteringsmedicin. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet