Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

500 kronor i extra ersättning till vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Medarbetare i Västra Götalandsregionen, som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande smittsamma covid-19-patienter får 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass. Det beslutade en enig regionstyrelse under tisdagen.

På tisdagen meddelade regionstyrelsen i Västra Götaland att vårdpersonal som arbetar i skyddsutrustning med inneliggande covid-19-patienter ska få extra betalt. Summan på 500 kronor per arbetspass är densamma för alla, oavsett yrkeskategori och gäller för pass arbetade mellan 1 april och 30 juni i år.

– Det är den personal som arbetar på våra sjukhus där man har covid-19 patienter, och där man arbetar i skyddsutrustning på, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsen ordförande.

Hur har ni kommit fram till den här summan?

– Vi vill ge en bonus och hålla bonusen inom rimliga nivåer, just nu blöder regionen ekonomiskt. Det rör sig om cirka 1 000 arbetspass som kommer att tilldelas den här bonusen, säger han.

Stort underskott i regionen

Han menar vidare att regionstyrelsen är enig om att 500 kronor är ett rimligt belopp eftersom man redan har gjort en prognos där regionen kommer att dras med ett underskott på en och en halv miljard.

– Vi har inte råd att dra på oss för stora utgifter just nu, säger han.

Men gör 500 kronor verkligen någon skillnad?

– Skillnaden är att man får lite mer ersättning för det hårda arbete som vårdpersonalen just nu genomför. Det finns säkert flera som tycker att bonusen är för låg men den kritiken hade vi säkert fått oavsett vilket belopp vi satt.

Ersättning till medarbetarna behöver delvis beräknas manuellt och ersättningen kommer att utbetalas senast i samband med löneutbetalning för november 2020. Den extra ersättningen beräknas kosta uppemot 74 miljoner konor.

I klippet nedan ser du ett tidigare reportage om personalen som jobbar på intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Martin-Borgesand, sjuksköterska på Östra sjukhuset, berättar om arbetet med covidpatienter. Foto: SVT/VGR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet