Foto: TT

54 000 passtider släpps i Västsverige

Publicerad

Under fredagen släppte polisen i region Väst 54 500 bokningsbara tider för passansökningar i Göteborg, Halland och Älvsborg.
– De här tiderna täcker kanske 30 till 40 procent av behovet som finns av de som behöver förnya sina pass i de här områdena. Men vi kommer släppa fler tider inom kort, säger Jan Schütt vid polisen i region Väst till SVT.

Enligt Jan Schütt beror passkaoset som varit under senare tid på ett tidbokningssystem där det bara gick att lägga ut 60 dagar i stöten. Systemet har nu ändrats så att det går att lägga ut tider för hela året i stället. Dessutom kommer personal att omfördelas inom polisen för att klara det här.

– Vi har gjort det för att lugna allmänheten som är oroliga för att det inte finns några tider alls, säger han.

Släpps snart fler

Ytterligare passtider kommer att släppas inom kort och handläggningstiden för att få sitt pass efter ansökan är som tidigare normalt fem dagar.

– Vi arbetar stenhårt för att få fram ännu fler bokningsbara tider i de receptioner i Västsverige som har infört tidsbokning, utöver de 54 500 tider som vi släppte i dag. Det blir alltså ytterligare tider tillgängliga både under våren, sommaren och till hösten, säger Jan Schütt.

Enbart tidsbokning gäller för den som ansöker om resehandlingar i polisområdena Storgöteborg och Halland, samt från och med måndag den 23 april även i polisområde Älvsborg.

– Vi kommer att vara på tårna de närmaste veckorna för att situationen ska normaliseras till ett gott bokningsläge.

Problemen åtgärdade

I samband med att betydligt fler tider släpptes på fredagsmorgonen uppstod tidvis driftstörningar på den nätbaserade tidsbokningen på grund av hård belastning, men enligt polisen ska problemen vara åtgärdade nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer