Foto: TT

70 tillslag mot lägenhetsbordeller – men få fällande domar

Publicerad

Efter misstanke om sexhandel slog polisen till mot 70 lägenheter och hotellrum förra året. Men insatserna ledde bara till ett fåtal fällande domar.

På sexannonssajter florerar bilder, telefonnummer och mailadresser. Helt öppet för polisens spaningsgrupp att titta närmare på. De får också in många tips från personer, som misstänker att det döljer sig en bordell i deras uppgång.

– Det kan vara att det är mycket spring i trapporna och okända personer som kommer in. De kanske knackar på fel dörr, om de inte fått tillräcklig information om var de ska gå, säger kriminalinspektör Martin Lilja, polisen region väst. 

Andrahandslägenheter används

I flera fall har personer som hyrt ut sin bostad på andrahandsmarknaden, gjort den ovälkomna upptäckten. Att deras hem förvandlas till en bordell under uthyrningsperioden.

– Det är ofta lägenhetsinnehavarna själva som upptäcker att det pågår en verksamhet som de inte hyrt ut till. Det kan vara grannar som ringer till oss också, säger Martin Lilja.

Efter tips eller internetspaning slog polisen i fjol till mot 46 olika lägenhetsadresser och 22 hotellrum i Storgöteborg.

Det är svårt att få en bild av hur utbrett fenomenet med lägenhetsbordeller är, menar Martin Lilja. Men att utbudet är större än de adresser som polisen kontrollerade, är han övertygad om.

– Vi kanske skrapar på ytan, men vi når långt ifrån hela vägen, säger kriminalinspektör Martin Lilja.

Facit med få fällande domar

Runt 80 personer i Västsverige åkte dit för sexköp under 2017, ett brott som i de allra flesta fall ger böter. Men det vara bara ett fåtal personer som dömdes för att ha organiserat sexhandeln.  Facit i fjol blev tre fällande domar för koppleri och endast en gällande människohandel i Västsverige.

– Det handlar ju om resurser, Och det är svårutrett. Det krävs mycket för att komma upp till en bevisnivå så att man ska kunna gå till åtal med det, säger kriminalinspektör Martin Lilja på polisen region väst. 

Tre år och fem månaders fängelse blev straffet för de par i Bergsjön som dömdes för människohandel. De hade tvingat en kvinna från att sälja sex bland annat i källaren i ett hyreshus. Fallet kunde lösas efter att kvinnan till sist började prata med polisen. Något som är ovanligt i utredningar som rör sexhandel.

– Ofta utsätts kvinnan för hård press och hot, även mot deras familjer. Så de har bra kontroll på de här personerna, säger Martin Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.