Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är väldigt olika på olika lektioner”, säger Alfred Eriksson, i årskurs fem. Han är ordförande i elevrådet på Ransbergs skola. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

4 av 5 av Tibros skolelever: Andra elever stör ordningen

Uppdaterad
Publicerad

På Ransbergs skola utanför Tibro uppger var femte elev i årskurs fem att de inte har studiero. Fyra av fem säger att andra elever stör ordningen i klassrummet. Det är ganska typiska värden i Skolinspektionens enkät.
– Jag skulle vilja att de satt still och inte skriker till kompisar på andra sidan klassrummet, säger Alfred Eriksson i årskurs fem och ordförande i elevrådet.

En undersökning från Skolinspektionen visar att många elever i årskurs 5 upplever att det saknas studiero i skolan. Sett till hela landet är det 25 procent  av eleverna, var fjärde elev alltså, som uppger att de inte har studiero.

I Tibro varierar siffrorna på de tre skolor som deltagit i enkäten mellan 33 procent (Häggetorpsskolan) och 20 procent (Ransbergs skola).

SVT Nyheter Väst besökte Ransbergs skola utanför Tibro där alltså var femte elev uppger att de inte har studiero. Fyra av fem uppger att andra elever stör ordningen i klassrummet.

Stökigare i grupp

– Det är olika från lektion till lektion. När vi jobbar i grupp är det stökigare, säger Alfred Eriksson.

Rektor Christopher Nilsson är väl medveten om problemen och tycker det är bra att elevernas uppfattning kommer fram i undersökningen.

– Att få veta mer hur eleverna upplever att det är att vara i skolan gör att vi kan arbeta för en bättre studiero, säger Christopher Nilsson.

Fyra av fem: ”Andra stör”

På samtliga de tre skolor i Tibro som har elever i årskurs fem svarar ungefär 80% av eleverna, alltså fyra av fem, att det finns andra elever som stör ordningen i klassrummet.

Ransbergs skola ligger i vacker omgivning med nära till naturen och sjön Örlen. Mer centralt ligger Häggetorpsskolan i Tibro och där finns också dubbelt så många elever i femte klass. Hela 33%, var tredje elev, uppger där att de inte har studiero. Men när vi kontaktar rektor Sofia Andersson känner hon sig inte beredd att kommentera siffrorna för Häggetorpsskolan.

– Jag är precis ny på den här posten och hinner inte sätta mig in i den här undersökningen nu, säger rektor Sofia Andersson till SVT Nyheter Väst.

Inga problem

På ett antal mindre skolor i Skaraborg verkar situationen bättre. Där uppger inga elever att de har problem med studiero och ingen uppger att de har problem med klasskamrater som stör ordningen på lektionerna. Det gäller Larv-Tråvad skola, Arenstorps skola, Levene skola och Önums friskola, samtliga i Vara kommun. Dessa skolor har mellan 13 och 17 elever i femte klass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer