50-metersbassängen på Åbybadet tvingas hålla stängd i flera månader, vilket påverkar en stor mängd människor enligt chefen för Åbybadet Johan Bjerklund. Foto: Åbybadet

Åbybadet i sämre skick än man tidigare trott – tvingas stänga en bassäng

Uppdaterad
Publicerad

Åbybadet i Mölndal har tvingats stänga sin 50-metersbassäng. När den kan öppna igen är oklart, men det kan dröja till efter sommaren.

Det är andra gången på kort tid som Åbybadet i Mölndal tvingas stänga sin 50-metersbassäng. Efter temporära åtgärder på bassängen som utfördes i mars var tanken att bassängen skulle kunna vara i drift fram till sommaren, för att sen renoveras under sju veckor. Men i onsdags var det alltså dags igen.

– Det började rinna vatten ur bassängväggen och vi fick stänga med en gång, säger Johan Bjerklund, enhetschef för Åbybadet.

Den nyare delen av Åbybadet är från 2005 och den äldre delen där den nu stängda 50-metersbassängen finns är från 1970-talet.

– Expertis har varit här och tagit prover, betongen börjar bli ålderstigen. Det fanns inga temporära lösningar denna gången och nu kommer det nog dröja tills efter sommaren innan vi kan öppna bassängen igen, säger Johan Bjerklund.

Andra hallar drabbade

Även flera andra simhallar i Västra Götaland står nu inför stora renoveringsbehov. Hallevibadet på Vargön har stängt helt och det är osäkert när de kan öppna igen och Lundbybadet på Hisingen i Göteborg har stängt sin 25-metersbassäng sedan man upptäckt sprickor i kaklet.

I Mölndal pågår sedan tidigare en utredning om en framtida badanläggning och kommunstyrelsen har beslutat att Åbybadet ska byggas om. Och fram tills dess att den ombyggnaden kommer igång är det oklart vad som kommer att ske på Åbybadet.

Många drabbas

– Det här går ju ut över en stor mängd personer, föreningar och privata aktörer som bedriver sina verksamheter här, så det här är absolut ingen önskvärd situation, säger Johan Bjerlund, enhetschef för Åbybadet.

Övriga delar av Åbybadet som äventyrsbadet och de mindre bassängerna påverkas inte av stängningen av 50-metersbassängen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.