Michael Fridebäck styr IFFC Sundbyberg AB, som driver Hallevibadet. Foto: SVT

Ingen ljusning för Hallevibadet

Publicerad

Framtiden för det stängda Hallevibadet i Vargön är fortsatt oviss. Under onsdagen möttes Vänersborgs kommun och företrädare för bolaget som driver badhuset i försök för att öppna badet så snart som möjligt.

– Jag tror inte det kommer öppna igen innan sommaren, säger Michael Fridebäck från IFFC som arrenderar badhuset till hälsoföretaget iForm.

Det är varmt och fuktigt i bassänghallen. 25-meters poolen är nästan tömd på vatten och ett ständigt spolande ljud i en brunn ekar i den tomma lokalen. Det är lätt att förstå att möglet längs väggarna trivs bra.

Hallevibadet i Vargön, Vänersborgs kommun, stängdes plötsligt 16 mars och kommer inte kunna öppnas igen utan en renovering. Badhuset drivs av hälsoföretaget iForm som genom IFFC Sundbyberg AB arrenderar badhuset av Vänersborgs kommun. Felen, bland annat fuktskador, som nu håller badhuset stängt påpekade bolaget för kommunen för ett år sedan.

– Kommunen har ett ansvar för sina egna fastigheter. Är det dåligt underhåll, aldrig besiktigat och man inte sköter sina fastigheter då får det de här konsekvenserna, att tillslut så ramlar det ihop, säger Michael Fridebäck.

Skulden har minskat

Samtidigt håller Michael Fridebäck med om att de som driftansvariga kunde legat på kommunen mer om renoveringsbehovet av badhuset.

Bolaget har haft problem med ekonomin vilket exempelvis lett till att deras F-skatt drogs in i höstas. Men skulden till Skatteverket har minskat från nästan 1.1 miljoner kronor, till ungefär 290 000 kronor under de senaste veckorna.

– Vi har ganska stor fodringar på kommunen, de har aldrig betalt en faktura i tid och som ett privat företag så får det konsekvenser när kommunen inte betalar för att vi har deras drift, Michael Fridebäck.

Öppning kan dröja

Både kommunen och bolaget säger att de har god kommunikation mellan varandra, bland annat möttes de under onsdagen. Fokuset just nu ligger främst på att få i gång badet igen så fort som möjligt, men det kan dröja.

– Jag tror att det är värre än vad man tror. Det ser ganska mörkt ut just nu. Jag tror att det kommer öppna igen men det kommer kosta en hel del pengar för att få det här öppet, säger Michel Fridebäck och fortsätter:

När skulle det kunna öppna i så fall?

– Jag tror inte det kommer öppna igen innan sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.