Ingen vet när Hallevibadet kan öppna igen. Foto: SVT

Obetalda elräkningar håller badhus stängt

Uppdaterad
Publicerad

Vänersborgs kommun äger Hallevibadet i Vargön, men verksamheten drivs av hälsoföretaget iForm, och det är entreprenören som inte betalat elräkningen.

Det stockholmsbaserade bolaget iFFC Sundbyberg AB har skatteskulder på över en miljon kronor. Genom hälsoföretaget iForm arrenderar de Hallevibadet av Vänersborgs kommun. På grund av obetalda elräkningar tvingas badet hålla stängt.

– Vattenfall har fått in en del av pengarna, men hela skulden ska betalas innan elen sätts igång igen, säger Olle Isaksson, fritidschef i Vänersborgs kommun.

Den totala skatteskulden är i dagsläget 1 081 287 kronor, varav nästan 800 000 har gått till Kronofogden. Bolagsverket har dessutom inte fått in någon årsredovisning för 2016, trots att tre påminnelser gått ut. Nästa steg för Bolagsverket är att besluta om bolaget som driver Hallevibadet ska stängas.

Tiden rinner ut

Skatteverket har dessutom dragit in bolagets F-skattsedel, vilket kan nnebära att arrendeavtalet med Vänersborgs kommun inte fullföljs.

– Vår jurist har sett över avtalet och kontentan är att F-skattsedel ska finnas. De har fram till 16 april på sig att åtgärda detta, säger Olle Isaksson.

Foto: SVT

Att Hallevibadet håller stängt drabbar allmänheten som vill bada, men även simskolor och föreningsverksamhet. Även om Vattenfall får in hela summan för elräkningen tar det tid att öppna upp badet.

– Det är en process att få igång anläggningen. Förhoppningen är att det inte dröjer alltför länge innan det sker, säger Olle Isaksson.

Kommunen kan ta över

Om iForm inte kommer in med en lösning innan 16 april har Vänersborgs kommun en plan för Hallevibadet.

– Vi har förberett på att badet kommer hållas öppet. Exakt hur det ska se ut kan vi inte säga i detalj, men sannolikheten är stor att det hamnar i kommunal regi eftersom en ny upphandling tar tid, säger Olle Isaksson.

SVT har utan framgång sökt ansvariga hos iFFC Sundbyberg AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.