Visa alla (2)

Kommunen som kan komma att styras av 23-årige Adam

Publicerad

23-årige Adam Johansson (M) väntas ta över som kommunstyrelsens ordförande i Falköping. Enligt Sveriges kommuner och Landsting, SKL, är han troligen yngst i landet på den posten.
– Det är klart att det är en utmaning, men det känns väldigt roligt på det personliga planet, säger Adam Johansson (M), till SVT Nyheter Väst.

Den styrande koalitionen i Falköping bestod tidigare av Socialdemokraterna, Centern och KD. Men koalitionen sprack efter turbulensen kring dåvarande kommunstyrelseordföranden socialdemokraten Dan Gabrielsson som tvingades avgå.

Den politiska lösningen blev en koalition med hela sex partier – bara socialdemokraterna och SD står utanför. På måndag väntas moderaten Adam Johansson väljas till kommunstyrelsens ordförande. Han har hittills varit 2:e vice ordförande.

Stor vilja

– Jag upplever att det finns en stor vilja att ta ansvar, framförallt med den situation som har varit.

Vilken är din drivkraft som får dig att arbeta i kommunpolitiken?

– Man ser effekterna av de beslut vi tar i politiken. Tar vi ett bra beslut då får vi höra om det. Tar vi ett dåligt beslut, då är det man hör när man går och handlar och träffar våra medborgare.

Yngst i Sverige?

Adam Johansson (M) tror själv att han kan vara den yngste som är kommunstyrelseordförande, om han som väntat väljs nästa vecka.

SVT bad Sveriges kommuner och landsting, SKL, att gå igenom sin statistik. Svaret från SKL, med viss reservation, för eventuella förändringar som inte noterats ännu, är att de vid en snabb genomgång inte hittar någon yngre på den posten. Oomtvistat är Adam Johansson i alla fall en av de allra yngsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer