Skräpmatskritik mot skola – eleven Adam matstrejkar: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasieskolan Thorén Innovation School i Uddevalla skulle flytta till nya lokaler fick eleverna en oväntad nyhet – det skulle inte längre serveras någon skollunch i skolan.
– Jag vill inte äta snabbmat varje dag, säger eleven Adam.

Vid terminsstart fick eleverna tilldelat sig ett så kallat matkort som laddas med 55 kronor varje dag. Med kortet kan de köpa lunch på fem olika matställen som skolledningen har slutit avtal med.

– De pengarna räcker inte för att få i sig bra mat på restaurang, och dessutom serverar 4 av 5 restauranger som kortet gäller på bara snabbmat, säger Adam Rahm som inte är nöjd med den nya situationen.

Vi har en lösning på gång

Skolledningen menar att de tar elevernas och föräldrarnas kritik på allvar, samt att de nu arbetar med att ta fram en ny matlösning för eleverna.

– Vi har en lokal där eleverna kan äta och vi håller för tillfället på att undersöka ett catering-alternativ, men vi vet inte ännu när det kommer att vara färdigt, säger Cecilia Sokol som är rektor på skolan.

I klippet ovan berättar Adam mer om varför han valt att matstrejka i skolan.

Här kan du se en längre intervju med rektorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.