Advokaten Tomas Fridh har mångårig erfarenhet i migrationsfrågor och träffar ofta klienter i svåra situationer. Foto: SVT

Advokat: ”Ovanligt att unga kvinnor från Somalia får avslag”

Publicerad

Det hör till ovanligheterna att somaliska kvinnor får ett utvisningsbesked, menar advokaten Tomas Fridh. Men eftersom Somalia bara tar emot frivilliga återvändare, kan ”Hamila” komma att leva här som papperslös under lång tid – utan att de svenska myndigheterna kan göra något åt saken.

– När länder fattar beslut om sina medborgare handlar det ofta om grundlagsstadgade beslut. Man får nästan räkna med att det kommer att vara för evigt, och att det är hon som måste ändra sin inställning om hon ska utvisas, säger Fridh.

Advokaten Tomas Fridh har mångårig erfarenhet i migrationsfrågor och träffar ofta klienter i svåra situationer.

– Jag är inte insatt i hennes ärende, men rent konkret är Somalia ett land som är svårt att leva i för kvinnor. Det är inte så vanligt att unga kvinnor blir utvisade, situationen för ensamma kvinnor i Somalia är som sådan att det egentligen inte går att överleva. Man behöver ett nätverk, familj eller släkt med manliga personer som ska skydda en.

– Och i väldigt många fall är det de manliga personerna som har åsikter kring hur du ska leva ditt liv, med vem du ska leva, om du ska studera eller jobba.

Vad innebär det rent juridiskt att hon väljer att stanna här som papperslös?

– Hon har rätt till exempelvis akutsjukvård, men inga långsiktiga stöd.

Finns det någon instans som kontrollerar om hon åker eller stannar kvar?

– Nej, inte om hon inte söker hjälp för att åka. Om hon skulle välja att åka på egen hand, blir det under radarn så att säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer