Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boråsadvokaten Björn Hurtig åtalas för mutbrott men nekar bestämt till brott. Foto: TT

Advokaten Björn Hurtig misstänks för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det är den kände advokaten Björn Hurtig som misstänks för mutbrott i samband med en mordutredning i Borås. Han själv nekar till brott men enligt åklagaren har han gett ”otillbörliga förmåner” till en polisutredare.

Det var efter det misstänkta mordet på en man i 25-årsåldern utanför Högskolan i Borås i november 2020 som en omfattande utredning startade. Som beskrivits här menar åklagaren Nicklas Englund att två poliser har utfört flera utredningsåtgärder de inte haft rätt till – och som enligt misstanken utgör grovt tjänstefel.

En av poliserna åtalas också för tagande av muta – och den som ska ha givit mutan är alltså advokaten Björn Hurtig. Mutan ska enligt åklagaren ha bestått i att polismannen ska ha fått tillgång till ett rum vid Hurtigs advokatkontor varifrån han under över ett års tid bedrivit utredning.

– Vad det här målet kommer att handla om är om dispositionen av det här rummet i advokatbyrån och några andra förmåner som polismannen har fått är mutbrott och det har jag bedömt att det är och att det räcker för åtal. Jag för ju bevisning med hjälp av chattar till exempel, säger Nicklas Englund.

Björn Hurtig förnekar brott

Björn Hurtig är advokat till en person som misstänkts för mord i det ursprungliga ärendet. Men det ska enligt Nicklas Englund inte ha någon betydelse för det aktuella åtalet.

– Det handlar inte om det, det vill jag understryka.

Så vad är motivet till att Hurtig ska ha mutat polismannen genom att upplåta ett arbetsrum?

– Det tycker jag att du ska fråga honom själv om, säger Nicklas Englund.

Björn Hurtig slår ifrån sig anklagelserna och kallar åtalet befängt.

– Det är min ärliga uppfattning att det saknas grund för det här åtalet. Vi överväger också att åtala åklagaren för obefogat åtal eller tjänstefel, säger Björn Hurtig.

Anledningen, säger Björn Hurtig, till att polismannen fick låna ett arbetsrum är att han där jobbade ideellt med ett projekt som Björn Hurtig är med och driver.

Hör Björn Hurtig förklara mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.