Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man blev under tisdagskvällen skjuten i Borås. Nu pågår en stor polisinsats för att hitta gärningsmannen. Foto: Stillbild Joakim Eriksson / Video Viktor Valkonen

Poliser och jurist åtalas för tjänstefel kring mordutredning i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser i Borås åtalas för grovt tjänstefel i en mordutredning. De båda poliserna misstänks för flera oegentligheter kring utredningen. Även en advokat åtalas, misstänkt för givande av muta. En biträdande jurist åtalas för medhjälp till grovt tjänstefel.

Åtalet handlar om ett uppmärksammat mordfall som skedde i Borås under 2020 vilket BT var först med att rapportera om. Det var en ung man sköts ihjäl utanför högskolan i Borås i november 2020.

Kring utredningen ska flera fel ha begåtts. Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten ska ett vittne ha hörts av en polis som inte var inblandad i utredningen, detta ska ha skett på en försvarsadvokats kontor, utan att åklagaren gett direktiv om det.

Där ska en biträdande jurist ha hjälpt till att genomföra förhöret och åtalas därför för medhjälp till grovt tjänstefel.

Även mutbrott ingår i utredningen

Samma polis som genomförde förhöret ska tillsammans med en annan polis också felaktigt ha hanterat ett beslag av en mobiltelefon. De båda ska ha fått tillgång till en mobil där det eventuellt skulle finnas filmmaterial från mordet och sedan själva hanterat telefonen utan att meddela åklagaren och utan att protokollföra beslaget.

– Jag åtalar också en försvarsadvokat och den ena polisen för givande respektive tagande av muta. Jag anser att det var en otillbörlig förmån bland annat att polismannen under cirka ett års tid fick ha ett arbetsrum vid advokatbyrån, samma rum som det aktuella förhöret hölls i, säger förundersökningsledaren Nicklas Englund i ett pressmeddelande.

En av poliserna åtalas även för brott mot tystnadsplikten eftersom hemliga uppgifter ska ha spridits från mordutredningen.

SVT har pratat med de två polisernas advokater. Båda säger att deras klienter nekar till brott.

– Enkelt uttryckt, och det begriper alla i branschen, har det inte funnits några andra motiv än att utföra ett gott polisarbete, säger Peter Gustafsson som företräder en av de åtalade.

I klippet hör du åklagaren Nicklas Englund berätta mer om åtalet och bevisläget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Nicklas Englund förklarar varför han åtalar för tjänstefel och mutbrott. Foto: Joakim Eriksson / Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.