– Utredningen är aktiv och vi kommer fortsätta jobba hårt för att få en lösning på det här. Hör åklagaren Andreas Ekengren i klippet. Foto: SVT

Åklagaren om dödsskjutningen i studentområdet: Hållit över hundra förhör

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har hållit över hundra förhör och ett flertal personer har varit misstänkta för inblandning i dödsskjutningen av Ziad – men ingen har åtalats. Trots det är åklagaren hoppfull.

– Utredningen är aktiv och vi kommer fortsätta jobba hårt för att få en lösning på det här, säger åklagaren Andreas Ekengren.

I klippet ovan berättar åklagaren om mordutredningen.

Under förra året skakades Borås av flera skottlossningar med allvarliga konsekvenser. En av dessa: dödsskjutningen vid Högskolan i centrala Borås som berövade 25-årige Ziad livet.

– Det här är svåra utredningar, som kräver mycket jobb. I dessa miljöer pratar folk sällan med polisen, säger Anderas Ekengren.

Inte tillräckligt för att väcka åtal

Flera personer har varit misstänkta för inblandning i Ziads död. Två personer har suttit häktade i flera månader för medhjälp till mord och grovt vapenbrott. Bevisläget var inte tillräckligt för att väcka åtal, enligt åklagaren. Men misstankarna mot männen kvarstår.

– Det har funnits flera personer misstänkta för brott, antingen för inblandning i själva gärningen eller för skyddande av brottsling. Sammantaget har nio personer delgetts misstanke för någon typ av brott varav fyra i dagsläget avförts som misstänkta.

Söker vittnen

Polis och åklagare arbetat intensivt med mordutredningen, enligt Andreas Ekengren. Han hoppas på att personer som vet eller sett något och som inte tagit kontakt med polisen ska göra det.

– Vi söker fortfarande vittnen som vet något om händelsen. Det är viktigt att vi kommer i kontakt med fler personer som kan veta något mer om den kvällen.

Kopplingar till kriminellt nätverk

Flera av de misstänkta har starka kopplingar det ett grovt kriminellt nätverk på Norrby, enligt SVT Nyheter Västs uppgifter.

Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, hoppas att kameraövervakning ska vara ett sätt att förebrygga brott.

– Rent konkret har Borås stad det senaste året gått in med kameraövervakning i de centrala delarna av Borås. Det var ju dels av den här händelsen som vi kände att vi behövde stärka upp kameraövervakningen för att underlätta bevisföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.