Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan bero på att domstolarna är överbelastade” – husockupationer drabbar både spanska och utländska fastighetsägare, hör advokaten Agustin Artiles som har företrätt flera utsatta. Foto: SVT/Frida Björk

Advokaten: Därför kan tusentals fastigheter ockuperas i Spanien

Publicerad

Varje år ockuperas tusentals lägenheter och hus olagligt i Spanien. Hur kan det egentligen vara så?

Agustin Artiles har jobbat mer än 30 år som advokat i Spanien och har företrätt flera personer som drabbats av husockupationer.

– Det här är inte lagligt utan är ett hemfridsbrott eller egenmäktigt förfarande. Att det här blivit ett fenomen har olika förklaringar.

Tusentals dömda

Under 2022 lagfördes och dömdes 4067 personer för olagliga ockupationer i privata och offentliga byggnader i Spanien, enligt siffror från INE, spanska statistiska centralbyrån. Siffrorna för antalet dömda under 2023 är fortfarande inte offentliga.

Under samma tid anmäldes närmare 17 000 misstänkta ockupationsbrott, enligt Spaniens största dagstidning El Pais.

Överbelastat rättsväsende

Antalet anmälda fall som inte prövats är ännu fler och vissa fastighetsägare kan behöva vänta i flera år på ett fallet prövas i domstol. Det beror på långa handläggningstider inom det spanska rättsväsendet.

– Systemet är överbelastat, men jag hade nyligen ett fall där vi fick ett vräkningsbeslut på två månader från domaren. Det betyder att ockupanten kan avhysas i väntan på rättegång, säger Agustin Artiles.

Hör den spanska advokaten reda ut vad husockupationerna beror på i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.