Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan början av november är familjens semesterbostad ockuperad – följ med till Gran Canaria där ägaren Agneta Torberntsson inte ens får gå uppför trappan. Foto: SVT/Frida Björk

Familjens lägenhet på Gran Canaria ockuperad av okänd man – kan inte kasta ut

Uppdaterad
Publicerad

I november fick familjen ett samtal från Kanarieöarna. En okänd man hade brutit sig in och flyttat in i deras lägenhet när de var hemma i Sverige. I väntan på ett domstolsbeslut kan de inte kasta ut honom – men måste fortsätta betala hyra, el och vatten.

Så fort ockupanten, en för familjen okänd man, hade brutit sig in för tre månader sen så bytte han lås och satte upp en övervakningskamera.

Hemma i Hamburgsund kunde Agneta Torberntsson och hennes 89-årige pappa som är ägare till lägenheten inte göra mer än att vänta.

– Utan ett domstolsbeslut kan man som ägare inte göra något. Hade vi tagit saken i egna händer kunde vi blivit åtalade istället, säger hon.

Betalar ockupantens förbrukning

Familjen har hittills lagt ut över 100 000 kronor för advokat och andra omkostnader sedan lägenheten ockuperades.

Enligt spansk lag kan de inte heller stänga av vatten eller el utan måste varje månad betala det som ockupanten förbrukar.

I slutet av januari skulle deras ärende prövas i domstol på Gran Canaria. Både Agneta, hennes man och pappa åkte ned för att närvara vid rättegången, men väl på plats så lämnade ockupanten in ett överklagande och förhandlingen sköts upp på obestämd tid.

– Det känns oerhört märkligt att vi får ta in på hotell medan ockupanten bor i lägenheten som ägs av pappa sedan nio år.

Ockupanten hyr ut via Airbnb

Ockupationsmål är kända för att kunna dra ut på tiden och familjen kan bara hoppas att deras fall får ett snabbt slut.

När de landade på Gran Canaria fick familjen ytterligare en överraskning. De upptäckte då att ockupanten även hade hyrt ut deras lägenhet via Airbnb.

– Så det fanns en person till som ansåg sig ha rätt att bo i den. Jag vet faktiskt inte ens vad jag ska säga, säger Agneta Torberntsson.

Eftersom ockupanten har uppträtt hotfullt har familjen avråtts att ta kontakt med honom utan kan bara stå utanför tomten och titta in.

Följ med Agneta till lägenheten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.