Foto: SVT

Advokaten råder amerikaner att rapportera allt

Publicerad

För den amerikanske medborgare som inte rapporterat sina tillgångar till skattemyndigheterna i USA är det bäst att lägga korten på bordet. Det är rådet från en amerikansk advokat, verksam i Sverige.

– Det finns ingen som är off the radar längre, säger advokaten, som vill vara anonym till SVT Västnytt. Han har hjälpt amerikaner i Sverige med deklarationen i flera år och just nu får han många frågor från oroade själar som inte har fullgjort sin ekonomiska plikt.

– Många har funderat på att avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap för att slippa det här. De känner sig oroade. Jag gillar det inte heller, att lagstiftningen skjuter över målet är bara förnamnet.

Rådet han ger till dem som hör av sig är dock att rapportera allt de måste.

– Jag säger come clean. Enligt reglerna kan de konton som inte rapporterats få upp till 10 000 dollar i böter. Men om det kommer fram att allt redan är beskattat i Sverige så kan det vara så att IRS inte bryr sig om det. Men jag vet inte om det går att lita på myndigheter med huvuduppgift att dra in pengar.

Brev med förklaring kan räcka

Det finns alltså möjlighet för Tinna och andra i samma situation, att slippa straffavgiften. Den amerikanska skattemyndigheten skriver på sin hemsida att man inte tar ut någon straffavgift för den som har rapporterat alla inkomster från alla konton, förutsatt att det är första gången man glömmer och att man inte redan är under utredning. Ett brev med en förklaring om varför man inte rapporterat kan då räcka.

Det finns också möjlighet att ingå i ett program för personer utanför USA som inte har rapporterat. Även då kvittas straffavgifterna.

DET HÄR KOMMER DIN BANK ATT GÖRA:

Visa

Alla banker måste hitta kunder som är så kallade US Persons.

Tecken på att någon är en U.S Person och ska rapporteras är något av följande:

*Att person som är medborgare eller har uppehålltillstånd i USA.

*Att något tydligt pekar på att kontohavaren föddes i USA

*Att personen har en aktuell adress i USA.

*Att personen har ett amerikanskt telefonnummer

*Att det finns en stående överföring till ett konto i USA.

*Att det finns en fullmakt för en person med adress i USA.

Alla personer som öppnar ett konto eller blir kund i en bank och som uppfyller något av kraven ovan ska rapporteras till amerikanska skattemyndigheten, IRS. För de som redan var kunder den 1 juli 2014 kommer endast personer med mer än 50 000 dollar på kontot att rapporteras.

Om en person nekar att uppge var man är skattskyldig kan banken stänga kontot. 

Källa: Hökerberg & Söderqvist Advokatbyrå

Detta är FATCA

Visa

Foreign Account Tax Compliance Act är en amerikansk lagstiftning om skatteflykt som gäller i hela världen.

  • Sveriges regering tecknade den 14 augusti 2014 ett avtal om Fatca med USA.
  • Avtalet innebär att svenska finansiella institut måste söka efter amerikanska skattskyldiga och lämna över dem till Skatteverket, som lämnar dem till sin motsvarighet i USA (IRS).
  • I utbyte får Sverige information från USA.
  • Lagen bereds just nu och väntas träda i kraft 1 april 2015, men den kräver riksdagens godkännande först.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FATCA

Mer i ämnet