Kvinnogrupp tröttnade på ordet hora

Uppdaterad
Publicerad

En afghansk kvinnogrupp i Göteborg har tröttnat på ordet som många kvinnor får utstå. Nu startar de kampanjen #ingenhora.

I svallvågorna av andra kampanjer i sociala medier har en afghansk kvinnogrupp i Göteborg startat en kampanj som skall få stopp på att kvinnor kallas hora. Något som hände grundaren för Afghanska kvinnors förening Spogmy Jabarkhil helt oprovocerat på spårvagnen.

– Då tänkte jag, hur många tjejer blir kallade det här? Så jag och mina tjejkompisar gick runt i Nordstan, på Centralstationen och på Avenyn i Göteborg. Då fick vi höra att nästan 80 procent hade fått höra det här, säger Spogmy Jabarkhil.

#ingenhora

Kvinnorna har nu startat kampanjen #ingenhora och med den vill de få stopp på det som många kvinnor får utstå. Under 2018 skall de bland annat besöka skolor och högskolor för att prata med elever om det laddade ordet.

– Vissa killar kallar tjejer för hora utan att tänka på vad ordet betyder och hur det påverkar oss, säger en av de engagerade i kampanjen Samira Azimi.

”Kommer göra skillnad”

Hon tror att kampanjen, precis som metoo-kampanjen, kan göra en skillnad för både tjejer och killar.

–  Den kommer göra väldigt stor skillnad tror jag. det är meningen att vi alla tjejer skall stå bakom varandra och försöka stötta varandra så mycket vi kan, säger Samira Azimi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.