Läkare på Angered care uppges ha tagit emot 1 000 patienter på en månad. Foto: SVT

Ägaren till vårdcentralen Angered Care begärs häktad – bolag tömdes på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen Angered Cares ägare begärs nu häktad. Redan i juni 2016 ska han, tillsammans med en annan person, ha börjat föra över pengar till sitt eget konto i ett annat land. SVT Nyheter Väst fortsätter sin granskning.

Det är Ekobrottsmyndigheten som drivit förundersökning mot de två personerna som i dag begärs häktade. Det är den, av SVT Nyheter Väst, granskade läkaren och ägaren till vårdcentralen Angered Care som nu begärs häktad för grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär.

– Det här handlar om allvarlig grov ekonomisk brottslighet, säger åklagare Katarina Wingård.

Vårdcentralen hyrde sin egen personal

Den andra personen som begärs häktad står som ägare till ett bemanningsföretag där all medicinsk personal på Angered care var anställd. Vårdcentralen hyrde sedan in personalen från detta företag.

– Vi kan inte se att detta företag gjort något annat än att hyra ut sin personal till Angered Care, säger Katarina Wingård.

Tömde företaget på pengar

Nu visar det sig att de redan i juni 2016, enligt åklagaren, tillsammans börjat föra ut pengar ur bemanningsföretaget till vårdcentralägarens eget konto i ett annat land, ett land som åklagaren nu tror att de två har flyttat till. 2016 fördes 11 miljoner kronor över, och under hösten 2017 när vårdcentralen fick läggas ner på grund av att den var osäker för patienterna, 17 miljoner kronor till. Företaget har då lämnats med en skatteskuld på 3,1 miljoner.

– De menar att de investerat i ett hälsoprojekt men det har skatteverket underkänt, säger Katarina Wingård.

Tog emot närmare 1000 patienter i månaden

SVT Nyheter Väst har under en längre tid granskat vårdcentralen och kunnat avslöja att ägaren själv tog emot närmare 1000 patienter i månaden, och att asylsökande bokades in på återbesök för saker som trötthet och nästäppa. För varje besök fick vårdcentralen i snitt 1400 kronor av Västra Götalandsregionen som erkänt att de har ett system helt byggt på tillit.

Vill se frusna tillgångar

Ägaren misstänks även för grovt skattebrott i Angered Care, delar av bokföringen finns inte, och patienter har inte redovisats, för ett värde på en halv miljon kronor. Om även Angered Care tömts på pengar eller ej är ännu inte klarlagt.

– Förundersökningen är långt ifrån klar, det kan finnas betydligt mer här, säger Katarina Wingård.

Frysa tillgångar

Åklagaren kräver även att en miljon kronor vardera för de båda företagen ska vara frysta tills dom faller. 

Ägaren har sedan tidigare begärts på 22 miljoner kronor av Västra Götalandsregionen, något som är en stor faktor i att åklagaren vill frysa pengar.

Både SVT Nyheter Väst och och åklagaren har försökt få tag i båda de anklagade personerna utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Angered Care

Mer i ämnet