Angered Care – vårdcentral i Angered. Foto: SVT

Ägaren till Angered Care döms för grov oredlighet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare ett år efter SVT:s granskning av missförhållanden på vårdcentralen Angered care föll tingsrättens dom på torsdagen. Göteborgs tingsrätt beslutade att döma ägaren till vårdcentralen till fängelse i tre år och nio månader.

Mannen döms för grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott, och kommer förutom fängelsestraffet få näringsförbud. Två andra personer som åtalades tillsammans med vårdcentralägaren frias helt från misstankarna.

Vårdcentralägarens advokat Magnus Hedenberg säger att han är förvånad – och besviken över domen.

Angered Care

– Den här utgången är en besvikelse. Vi har inte hunnit studera detta i detalj ännu. Men jag kan konstatera att det är en ganska hård bedömning de gör mot honom, även i delar där jag trodde det skulle vara självklart att min klient skulle ha framgång. Eftersom påföljden blev tre år och nio månader så är det uppenbart att det här kommer att överklagas.

Ägaren till vårdcentralen åtalades för att han bland annat fört 28 miljoner kronor utomlands. På det sättet menade åklagaren att han på ett olagligt sätt ”avhänt”, eller tagit ut pengarna från företaget. Själv försvarade han det med att pengarna skulle användas till att delta i en upphandling vid ett sjukhus i Irak, och att pengarna därför inte kunde anses vara ”avhända” företaget.

Men tingsrätten höll inte med och konstaterade att pengarna visst var bortförda ur företaget, eftersom vårdcentralägaren inte kunnat visa upp några verifikationer kring pengaöverföringarna. Tingsrätten skriver också: ”Inte heller finns redovisat varför överföringen till ett bolag i en skattefri zon i UAE (Förenade arabemiraten, reds.anm) krävs eller underlättar för investeringar i Kirkuk, Irak, om nu deltagande i någon form av upphandling där var syftet.”

Åtal mot totalt tre personer

Det var den 26 november 2018 som åtal väcktes mot tre personer som misstänktes för delaktighet i ekonomisk brottslighet i vårdcentralen Angered care och ett bemanningsföretag, vars enda verksamhet bestod i att ordna personal till vårdcentralen. 

SVT Nyheter Väst har under en längre tid granskat vårdcentralen och här kan du läsa mer om granskningen.

De misstänkta brotten rörde grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer som enligt åtalet ska ha begåtts under åren 2016-2018.

Vårdcentralen stängdes i november 2017 efter beslut av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, på grund av allvarliga brister gällande patientsäkerheten och kvaliteten. I en skatterevision hade man även upptäckt brister i bokföringen och man kunde se att det förts över pengar från bemanningsföretagets bankkonton till ett företag utomlands. Totalt ska 28 miljoner kronor ha förts ut. 

Vårdcentralsägaren som även var allmänläkare på vårdcentralen reste utomlands i samband med stängningen, men transporterades till Sverige i slutet av juli och har varit häktad sedan dess. 

De två andra åtalade är även de personer med kopplingar till vårdcentralen eller bemanningsföretaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Angered Care

Mer i ämnet