Vårdcentralsägare efterlyses internationellt

Uppdaterad
Publicerad

I dag var sista dagen för ägaren till Vårdcentralen Angered Care att betala in de 22 miljoner kronor till Västra Götalandsregionen som de krävt. Istället skickas nu en internationell efterlysning ut efter mannen.

Västra Götalandsregionen kräver att vårdcentralen Angered Care betalar 22 miljoner kronor till regionen då de, under en lång tid, haft alldeles för låg bemanning och därför inte varit säker för patienterna. I dag gick tiden ut utan att några pengar kommit in.

– Vi avvaktar några dagar nu och så får vi se hur vi går vidare sedan, säger regionutvecklare Ulla Berggren på Västra Götlandsregionen.

Söks utanför Sverige

Samtidigt skickas nu en internationell efterlysning ut på ägaren av Angered care då han i helgen häktades i sin frånvaro. Han skall, tillsammans med en annan person, ha tömt den andra personens företag på pengar och de båda misstänks nu för grova ekonomiska brott.

Hyrde ut personalen

Företaget som länsades på pengar var ett företag vars enda uppgift var att anställa all medicinsk personal och sedan hyra ut den tillbaka till Angered Care. Sammanlagt skall det handla om 29 miljoner kronor, och pengaflytten började redan för två år sedan och gick till vårdcentralsägarens egna företag utomlands, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Flyttade ut 29 miljoner kronor

De båda efterlyses nu utanför Sverige och riskerar flera års fängelse för såväl pengaflytten som grovt bokföringsbrott i sina respektive företag. Bland annat skall Angered care haft kunder för en halv miljon kronor som inte redovisades, bara under 2016.

– Det här är väldigt allvarlig brottslighet, säger åklagare Katarina Wingård.

Vårdcentralsägarens försvarare vill inte berätta vad han vet om klienten eller om han talat med honom. Den andra personens försvarare säger dock att han, precis som åklagaren och SVT Nyheter Väst, inte fått någon kontakt med den misstänkte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Angered Care

Mer i ämnet