Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Telefonen ringer betydligt oftare denna påsken jämfört med förra året. Äggunderskottet i Sverige märks på gården i Härryda. Foto: SVT

Äggbrist i södra Sverige – kunderna strömmar till paret Samuelssons hönor i Härryda

Uppdaterad
Publicerad

Flera större salmonellautbrott har skapat äggbrist i påsk. Hos paret Samuelsson på deras gård i Härryda märks ett ökat tryck.

– Vi har många som ringer varje dag för att fråga om vi har ägg. Det är kunder som inte varit här tidigare, säger Lilian Samuelsson.

Med strax över 300 hönor är paret en liten äggproducent. De plockar äggen själva varje dag och paketerar och säljer i sin gårdsbutik.

– Det är bara jag som går in till hönorna och vi är väldigt noga med att skydda djuren, säger Stig Samuelsson och pekar in mot ladugården där hönorna bor.

Paret är lättade över att deras djur är förskonade från sjukdomar. Men flera stora svenska producenter har drabbats hårt under året. Bland annat har det varit stora utbrott av salmonella och fågelinfluensa i äggbranschen.

Underskott av ägg

Detta har lett till att hundratusentals fåglar avlivats och att Sverige fått ett underskott av ägg. I vissa butiker har det inte funnits ägg att köpa inför påsk.

– Vi märker stor skillnad och det är ett ökat tryck. Speciellt nu till helgen. Det ringer hela tiden och har man inte fått tag på ägg börjar man att leta på nya ställen, säger Lilian Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.