Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våra hönor fortsätter att producera, så det kommer mer ägg.” Det säger Marie Lönneskog Hogstadiusdet verksamhetsledare på Svenska ägg. Foto: Johan T Nilsson/SVT

Äggbrist hotar påsken – branschens uppmaning: ”Hamstra inte”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordstora salmonellautbrott, dålig lönsamhet och fågelinfluensa hos äggproducenter kan skapa en brist på ägg i påsk.

– Hamstra inte, för då räcker inte äggen till alla, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska ägg.

Omkring 500 000 hönor har avlivats efter att salmonella upptäckts i flera omgångar hos Sveriges största äggproducent, CA Cedergren. Händelsen, som Livsmedelverket kallat för det största salmonellautbrottet i svensk historia, har slagit ut 20 procent av den svenska äggproduktionen och kan enligt Svenska ägg orsaka en bristsituation inför årets största ägghögtid.

– Det finns absolut en risk för brist på ägg i påsk. Konsumenter vittnar redan om att det är tomt på vissa ägghyllor och det kan vara så att dessa tillfälliga hål blir svåra att fylla, säger verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius.

Fågelinfluensa drabbar Europa

Utöver salmonella har utbrott av fågelinfluensa drabbat Europa hårt. I veckan konstaterades smittan på en gård i Skåne, där närmare 22 000 djur nu ska avlivas.

– Fågelinfluensa, som är ett luftburet virus och kommer med flyttfåglarna, fortsätter att drabba anläggningar. Den utvecklingen tycker jag är mer oroande för framtiden än utbrott av salmonella, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Producenter håller tomt

Omvärldsläget har ökat produktionskostnaden och försämrat lönsamheten för många svenska äggproducenter. Därför har vissa valt att pausa sin produktion.

– Kriget i Ukraina har bidragit till högre priser på energi och foder för våra producenter. Därför har producenter som har haft möjlighet låtit stallarna stå tomma istället för att producera ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

”Finns inga ägg att importera”

Fågelinfluensan har dessutom skapat ett äggunderskott på hela kontinenten. Det gör att det inte går att fylla svenska hyllor med utländska ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

– Vi har dessutom haft ett relativt lågt pris på ägg i Sverige och ingen vill sälja till ett land som inte betalar så mycket. Så det finns egentligen inga ägg att importera.

Se hur du ska hantera en äggbrist under påskhandlingen i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvinner salmonellan om man sköljer av kycklingen först? Och är bakterien ovanligare i andra länder? Åsa Rosengren på Livsmedelsverket reder ut myterna. Foto: Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.