Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Aggressiv älgfamilj härjar i Lerum – kommunen ber om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Lerums kommun står handfallna efter att en ovanligt aggressiv älgfamilj dödat två hundar och skadat en man. Nu efterlyser kommunen hjälp från allmänheten via sms.

Under ungefär två månaders tid har en älgfamilj vandrat runt i Lerums kommun, inte minst i ett bostadsområde i Aspenäs. Familjen som består av en älgko och två kalvar, är ovanligt orädda för människor.

– Det är vanligt att älgar kommer in i trädgårdar på hösten för att äta äpplen, men då brukar det gå att skrämma bort dem, säger Mattias Jansson informationsansvarig på Aspenäs villaägares förening.

Efterlyser allmänhetens hjälp

Älgfamiljen har sparkat ihjäl två hundar och skadat en man, och nu har polisen bestämt att man ska skjuta älgarna.

– Eftersom att de här älgarna har uppvisat ett sådant här beteende finns en risk att kalvarna fortsätter finnas i området och fortsätter vara aggressiva, och att älgkon kommer med nya kalvar nästa år som också ärver beteendet, fortsätter Mattias Jansson.

Men det skulle visa sig inte vara helt enkelt. Efter att ha hållit sig i samma område under en längre tid, har älgfamiljen nu rört sig i stora områden runt om i Lerum och är svåra att hitta. Kommunen har därför valt att skicka ut ett sms till de boende i de områdena som älgarna befunnit sig i för att kunna hitta dem.

– Vi har ett ansvar att skapa trygghet för invånarna i våra tätorter, och den här älgkon har uppenbarligen präglats på ett osunt sätt. En älg ska inte uppehålla sig i bostadsområden under flera månader och vara så aggressiv mot människor, säger Stefan Larsson som är kommunikatör på Lerums kommun.

Foto: Privat

Åker till andra sidan motorvägen för hundpromenad

Idén om att skicka ut ett mass-sms kom från Stefan Wingqvist som bor i samma område som den skadade mannen.

– Jag och min fru vågar inte gå ut med hunden här längre. Vi åker till andra sidan E20 istället. Därför föreslog jag att kommunnen skulle skicka ut sms:en. Det verkar vara hundägare som de irriterar sig på. Jag tänker inte ta risken, om de är aggressiva är det ju kört, säger Stefan Wingqvist.

Flera runt om i området är oroliga och vittnar om att ha sett älgarna. Beatrice Hjort som bor i Floda har också råkat ut för en väldigt orädd älgfamilj, det är oklart om det är samma.

– De har inte varit aggressiva eller attackerat. Däremot kommer de onormalt nära oss människor. Det är obehagligt även om de inte visar något större hot. Jag har en bebis på tre månader vilket har gjort att jag ibland inte vågat mig ut då jag inte vill stöta på älgarna med barnvagnen, säger Beatrice Hjort.

Se när älgen besöker Beatrice i Floda i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer