Västlänken riskerar att försenas när Trafikverket häver kontraktet med entreprenör AGN Haga. Foto: Trafikverket

AGN Haga kritiserar Trafikverkets om hävningen av Västlänks-kontraktet: ”Obefogad och onyanserad”

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressmeddelande skriver AGN Haga, som hade ansvaret för deletappen i Haga av Västlänken att man bestrider hävning av kontraktet med Trafikverket.

Enligt Trafikverket var ökade kostnader och förseningar som ledde till  att man hävde avtalet med AGN Haga. Men nu slår entreprenören tillbaka mot myndigheten.

”De påståenden som har framförts av Trafikverket offentligt ger inte en korrekt och rättvisande bild av omständigheterna. Orsakerna till budgetöverskridanden och förseningar är externa faktorer som ligger utanför AGN:s ansvar och kontroll”  skriver man i ett pressmeddelande.

Byggkonsortiet anser även att Trafikverket inte haft rättsliga grunder för att häva kontraktet:

”AGN:s bedömning är att Trafikverket inte har rättslig grund för att häva kontraktet och att den kritik som Trafikverket har framfört mot AGN är obefogad och onyanserad, i synnerhet vad gäller säkerheten”

AGN är en av fyra entreprenader som har arbetat med Västlänken. Deletappen Haga är planerat att bli en av de tre nya stationerna under mark, tillsammans med Korsvägen och Göteborgs central.

AGN Haga vill inte kommentera hävningen av avtalet ytterligare till SVT Nyheter Väst utan hänvisar till pressmeddelandet.

Trafikverket: ”Ingen ny information”

Trafikverkets projektchef för Västlänken, Bo Larsson menar att inget som står i pressmeddelandet från AGN Haga är några större nyheter för myndighetens del.

– Det är ingen ny information för oss, de här punkterna som AGN Haga tar upp kände vi till när vi hävde avtalet. Det vi reagerade mest var på att de inte nämnde något om jordschakterna, det är där vi har förseningarna och kan redan nu se framtida förseningar.

Att myndigheten inte skulle ha haft rättsliga grunder till att häva avtalet anser Bo Larsson inte som oroande.

– Vi känner oss trygga kring hävningen av avtalet, och ser fram emot att ha en fortsatt bra dialog med AGN Haga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.