Agnes Fröberg och hennes vän Bengt Dahlöf vill få uppskov med vräkningen. Foto: SVT

Kroniskt sjuka Agnes, 85, ska vräkas – trots coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kroniskt sjuka Agnes Fröberg, 85, kommer inom kort att vräkas från den lägenhet hon haft sedan 28 år tillbaka. Orsaken är en långdragen tvist med hyresvärden som menar att hon vanvårdat lägenheten under en lång tid och inte åtgärdat detta trots uppmaningar.

Från och med den 23 juli är Agnes Fröberg hemlös, något som tidingen Hem och hyra var först att rapportera om. Enligt hyresvärden har hon vanvårdat lägenheten och inte hållit den tillräckligt städad, vilket lett till att ohyra letat sig in.

Hyresvärden vände sig till hyresnämnden, som gick på hyresvärdens linje. Agnes Fröberg överklagade beslutet med hjälp av hyresgästföreningen till hovrätten, men fick samma besked där.

– Jag känner mig orättvist behandlad, säger Agnes Fröberg. Det har hänt så mycket under de här åren i mitt liv och jag har gjort vad jag orkat. 

Vill ha uppskov

Hon menar att hon inte har vanvårdat lägenheten och berättar att hon bekostat tre renoveringar av den själv, samt att lägenheten inte var i något bra skick när hon övertog den 1992.

– De säger att jag vanvårdat lägenheten, men det är precis tvärtom, säger Agnes Fröberg. Det har de inte brytt sig om.

Amnesty International har tidigare kritiserat Sverige för att man inte har infört stopp för avhysningar från människors boenden under coronapandemin, trots FN:s rekommendationer. För Agnes kommer en vräkning att innebära hemlöshet, då hon anses för pigg för äldreboendet, vilket med stor sannolikhet kommer att leda till att hon placeras på ett av kommunens tillfälliga äldreboenden.

Nu har du bara en vecka kvar att bo här, var ska du ta vägen?

– Vet ej, säger Agnes. Det är klart att jag har vänner och bekanta som kan hjälpa mig, men det är inte så lätt i coronatider, nu när jag tillhör en riskgrupp som nästan inte ska visa sig någonstans. På äldreboende får jag inte plats, de säger att jag är för frisk.

Hoppas på Kronofogden

Eftersom det är Kronofogden som verkställer vräkningen hoppas nu Agnes att ett nytt beslut om tidpunkten för vräkningen ska fattas i ljuset av corona.

– Vi har lämnat in en inhibition, en begäran om uppskjutning av beslut, till tingsrätten för snabbhantering, säger Bengt Dahlöf, nära vän till Agnes. Då hoppas vi vinna lite tid för Agnes till flytten, även om vi nu inte vet vart den ska gå, men då blir det förhoppningsvis när corona och semestertiderna är över.

När SVT Nyheter Väst kontaktar en representant för fastighetsbolaget Legato konsult ,som äger lägenheten, vill man inte uttala sig om Agnes situation men säger ändå att man lutar sig mot hovrättens dom och inte kommer att ge uppskov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.