Inga vräkningar i allmännyttan med koppling till corona Foto: SVT

Inga vräkningar i allmännyttan med koppling till corona

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har Förvaltning AB Framtiden som äger allmännyttan i Göteborg beslutat att ingen hyresgäst som drabbas av smittan ska kunna vräkas.

I ett yrkande från Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna så föreslår man att i snabb takt ska säkerställa att de fyra bolagen som ingår i Göteborgs allmännytta inte ska vräka sina hyresgäster som på något sätt har drabbats av corona. I ett yrkande till AB Framtiden styrelse, som äger all allmännytta i Göteborg, skriver partierna:

”Den pågående pandemin kommer att ha stor direkt och indirekt påverkan på koncernens hyresgäster. Det finns en risk för att effekter kopplade till pandemin direkt eller indirekt kan leda till att hyresgäster inom koncernen hotas av vräkning, exempelvis genom insjuknande av hyresgäst eller familjemedlemmar.”

Coronaviruset i Västsverige

Högt prioriterat

Förslaget som är gemensamt framlagt av Alliansen och Socialdemokraterna ingår i den så kallade ”coronakrisuppgörelsen” och är en del av de åtgärderna man tar för att bekämpa virusets effekter.

– Alla göteborgare ska kunna känna trygghet i denna oroliga tid. För oss i Alliansen är det självklart att ingen ska behöva lämna sitt hem på grund av pandemin, säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Han fortsätter:

– Det är en fundamental trygghetsfråga.

I och med bifallet till förslaget ska bolagets ledning ta fram en plan för att konkretisera just hur det ska gå till i de individuella bedömningarna av de drabbade hyresgästernas situation.

– Det finns ju alltid en problematik med utformningen på dessa förslag, men grundtanken är ju att den som på något sätt drabbats av corona inte ska kunna vräkas, säger Axel Josefson.

Bolagen i allmännyttan i Göteborg

I Göteborg finns cirka 72.000 bostäder som tillhör allmännyttan. Till allmännyttan hör bolagen: Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet