Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Via glasögonen dyker information upp vid sidan som på en skärm. De smarta glasögonen ger den som opererar möjlighet att dela informationen via länk. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

AI, VR och smarta glasögon ska hjälpa vårdpersonal

Publicerad

Går det att kombinera AI, VR-glasögon och så kallad AR, förstärkt verklighet, för att underlätta operationer? Det undersöker nu forskare från Göteborg, Lund och Själland i en ny studie.

Det är en rad olika tekniska lösningar som forskare vid universitetssjukhusen i Göteborg, Skåne och danska Själland nu ska undersöka. Syftet med det nya forskningsprojektet är bland annat att se om de kan underlätta för vården.

– Vi kommer ifrån fast utrustning eller utrustning som går på hjul och väger rätt mycket, säger Pether Jildenstål forskningschef och docent.

Via AR-glasögon kan kollegor på distans följa vad som händer i rummet, samtidigt som personalen kan se en virtuell skärm med ett ultraljud framför sig. 

Det kopplas också samman med AI, som ska ge personalen stöd när de injicerar läkemedel. Förhoppningen är att det kan ge snabbare ledtider.

VR-glasögon i operationssalen

Forskningsprojektet har en budget på 45 miljoner kronor. Inom projektet undersöker man också om patienter som ska opereras kan använda VR-glasögon i kombination med lokalbedövning istället för att få lugnande läkemedel eller att sövas. Det skulle kunna minska användningen av läkemedel och förenkla återhämtningen för patienten.

Följ med in i operationssalen när tekniken testas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.