Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare: ”Vi har visat att det går att koda nästan exakta ord vad en person tänker. Det är ju lite otäckt.” Foto: University of Texas

Nu kan AI läsa dina tankar – om du befinner dig i en magnetkamera

Uppdaterad
Publicerad

Det går nu att se vad en person tänker, i alla fall när de ligger i en magnetkamera och med hjälp av AI. Tankarna avkodas till text och meningarna blir enligt forskarna överraskande detaljerade.

 – I experimentet kodades en mening från ”Jag har inte tagit mitt körkort än” till ”Jag har inte lärt mig köra bil än”. Olika meningar, men samma betydelse, säger Alexander Huth som är biträdande professor i neuro- och datavetenskap vid Texas University och en av forskarna som lett studien.

Timmar i magnetkamera

AI-programmet bygger på en modell som liknar Open AI:s Chat GPT och Googles Bard.

–  Vi har visat att det går att koda nästan exakta ord vad en person tänker. Det är ju lite otäckt.

Men det är svårt att bli avlyssnad mot sin vilja. En försöksperson behöver ligga flera timmar i en magnetkamera, fMRI, för att AI ska lära sig att läsa av tankarna i just den här hjärnan.

Spela videon för att se hur det går till när AI läser tankar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.